Gazdaságfejlesztés

Az agrárkamara részvételével létrejött szakmai munkacsoport több, a gazdálkodók pályázatait pozitívan befolyásoló döntést készített elő. Ennek az egyeztetési folyamatnak is köszönhetően október közepén problémamentesen megindulhatnak a támogatáselőleg-kifizetések.


Talán véletlen egybeesés: miközben Tallinban az uniós tagállamok kifizető ügynökségeinek vezetői tanácskoztak, addig a közelgő hazai támogatáselőleg-kifizetések aktuális helyzetéről számoltak be az érintett hazai szervezetek, minisztériumok képviselői.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, az elmúlt időszakban sikerült erősíteni az ágazati összefogást, így a kamarai választáson is 17 szövetségessel és két később csatlakozó szakmai szervezettel közösen indulnak. E szervezetekkel korábban is folyamatosak voltak az egyeztetések, és így több megfontolandó, előrevivő javaslat is eljutott a MAGOSZ-hoz – ezek egyfelől az agrárágazat működését is segíthetik, másfelől a pályázást, a támogatásokhoz való hozzáférést is egyszerűsíthetik. Éppen ezért a MAGOSZ javaslatára, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére idén júliusban munkacsoport alakult a Földművelésügyi Minisztérium, a Magyar Államkincstár, a Miniszterelnökség részvételével, hogy a felmerülő, a piac és a gazdasági-társadalmi helyzet változásaira reagáló javaslatok minden érintett félhez egyszerre jussanak el, illetve mindegyikre együtt találjanak megoldást.

A munkacsoport tagjai között eddig is hatékony volt az együttműködés. Ennek köszönhető például a vidékfejlesztési támogatások öröklésére bevezetett méltányos eljárás – amely 40 pályázatot érint –, és ugyancsak ilyen volt a 17 kiírásba beépített, a foglalkoztatotti létszám fenntartására vonatkozó módosítás. Érdemes megemlíteni még az egységes kérelmek előzetes ellenőrzését, illetve a birtokon tartási kötelezettség előzetes igazolását, valamint azt is, hogy beruházási pályázatokban érintettek is igényelhetnek előleget – ezeket szintén szakmai kezdeményezésre léptették életbe. A munkacsoport sikerének tekinthető, hogy a rövidesen induló adategyeztetéseknél nem csak a gazdálkodókat, hanem a kérelem benyújtásában segítő falugazdászokat is értesíti a Magyar Államkincstár, így az utóbbiak proaktívan tudják segíteni az érintetteket.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke megjegyezte, a munkacsoport további, a közeljövőben aktuálissá váló ügyeken is dolgozik. Felidézte, hogy a kamara segítségével zökkenőmentesen zajlott le az agrártámogatások terén átmenetinek nevezhető 2015-ös év is, ám ez nem ment így minden uniós országban, és nem csak a kelet-európai államokban okozott gondokat az átállás.

Tehát a szervezetek hatékony együttműködésének jóvoltából –  az eddigi éveknek megfelelően –  idén ősszel is a közösségi szabályok által meghatározott legkorábbi időpontban, október 16-án megkezdődik az agrártámogatási előlegek kifizetése. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett: az Európai Bizottság jóváhagyta azt a magyar kérelmet, hogy az EMGA-ból a Magyarországnak járó források 70, az EMVA-ból pedig 85 százaléknyi maximum összeget fizessen ki a Magyar Államkincstár támogatási előlegként. Mivel utólagos elszámolásról van szó, az előleg-kifizetésre szánt 208 milliárd forintot a magyar költségvetésből kell állni, amihez a nemzetgazdasági tárca hozzájárult.

Detre Miklós, a Magyar Államkincstár horizontális feladatok végrehajtásáért felelős igazgatója megjegyezte, 2015-ben az előleg 122 milliárd, 2016-ban 194 milliárd forint volt. Mint fogalmazott, az emelkedés annak tulajdonítható, hogy a fejlesztések nyomán egyre több jogcímen lehet előleget igényelni. Hozzátette, a napokban kezdődnek a jogszerű földhasználattal kapcsolatos ellenőrzések, a keresztellenőrzések és a kamarai falugazdász-hálózattal közös adategyeztetések is. Az előleg-kifizetések október 16-án szerinte problémamentesen elindulhatnak, és előre eltervezett ütemben zajlanak majd, az érintett gazdálkodók pedig a kincstári webes felületen, a saját ügyfélfiókjukon keresztül nyomon követhetik az utalások aktuális állását. Feldman Zsolt ehhez annyit tett hozzá, hogy a szeptember 30-i forint-euró árfolyam határozza meg a megkapott összegek nagyságát, ez most 310,67 forint volt. Ez szerinte azt is jelenti, hogy területalapú támogatásként – az alaptámogatással és a zöldítéssel együtt – durván 70 ezer forinttal lehet számolni hektáronként.

 

 


Közelgő döntések

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a vidékfejlesztési pályázatok állásával kapcsolatban elmondta, hogy október folyamán döntést hoznak az állattartáshoz köthető beruházási (szarvasmarhatartó-, baromfi-, juh-, kecsketelepek) pályázatokról, október-november folyamán pedig a borászati, a terménytároló és kertészeti gépes pályázatokat értékelik.


 

 


(nak.hu) (fotó: Gyulai Tóth Zoltán/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok