`

A Miniszterelnökség Agrár-Vidékfejlesztésért Felelős Államtitkárságának tájékoztatója a Vidékfejlesztési Programból finanszírozott beruházások közbeszerzési kötelezettségeire vonatkozóan.


A közbeszerzési kötelezettség megállapításához, a közbeszerzési eljárások szabályos lefolytatásához minden esetben a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvényt (a továbbiakban: Kbt.) és végrehajtási rendeleteit kell alkalmazni, amelyekről a Közbeszerzési Hatóság honlapján is lehet tájékozódni. A közbeszerzési kötelezettség megállapítása és betartása a jogszabály alapján a támogatást igénylő, illetve a kedvezményezett feladata.

A részben vagy egészben európai uniós forrásból megvalósuló, valamint árubeszerzés és szolgáltatás megrendelése esetén az uniós értékhatárt elérő, építési beruházás esetén az ötszázmillió forintot elérő értékű közbeszerzési eljárásba az ajánlatkérő köteles felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadót bevonni. A felelős szaktanácsadó, vagy igénybe vett más szakértő segítséget nyújt a közbeszerzési kötelezettséget meghatározó becsült érték meghatározásában, valamint a részekre bontás tilalmának közbeszerzési jogi értelmezésében. A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzéke a Közbeszerzési Hatóság honlapján elérhető.

Fontos hangsúlyozni, hogy még azon szervezetek – ideértve például az őstermelőket is – támogatott beszerzése is közbeszerzés keretében valósítható meg, melyek egyébként nem tartoznának a törvény hatálya alá, azonban beszerzésüket EMVA forrásból legalább negyvenmillió forint összegben közvetlenül támogatjuk. Ezen szabály alól kivételt jelent, ha a beszerzés, képzési vagy kutatás-fejlesztési és innovációs célú támogatásból valósul meg. A 2014-2020 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló 272/2014. (XI. 5.) Korm. rendelet 97. § (5) bekezdése alapján a kedvezményezettek által lefolytatott közbeszerzéseket a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága közbeszerzési utóellenőrzésnek (jogi, támogathatósági, elszámolhatósági, műszaki) veti alá.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az Irányító Hatóság a közbeszerzési utóellenőrzés alá vont beszerzések esetén a kedvezményezettek számára a támogatói okiratok mellékleteként előzetes közbeszerzési szakértői állásfoglalásokat bocsát ki, melyek azonban nem kötelező erejűek a Kedvezményezettekre nézve, azok csupán a közbeszerzési eljárás lefolytatásának szabályszerűségét segítik!

A támogatást igénylő a közbeszerzési eljárás lefolytatását saját felelősségére, hatályos támogatói okirat nélkül is megkezdheti, azonban az Irányító Hatóság általi közbeszerzési utóellenőrzés lefolytatására és támogató tartalmú utóellenőrzési jelentés kiadására csak a támogatói döntés megszületését követően kerül sor. A támogatást igénylő, illetve a kedvezményezett kötelessége, hogy az általa lefolytatott közbeszerzési eljárás eredményéről, eredménytelenségéről, az ajánlattevő(k) kizárásáról, a szerződés teljesítésére való alkalmatlanságának megállapításáról, ajánlatának egyéb okból történt érvénytelenné nyilvánításáról, valamint ezek részletes indokáról hozott döntéséről a döntés meghozatalát követő munkanapon, de legkésőbb az ajánlatok elbírálásáról szóló írásbeli összegezés megküldésének napján értesítse az Irányító Hatóságot. Az ajánlatok elbírálásáról szóló írásbeli összegezés megküldését követő két munkanapon belül meg kell küldeni a közbeszerzési eljárás során keletkezett összes dokumentumot és a Kbt. 27. § (1)-(2) bekezdése szerinti közbeszerzési szabályzatot az Irányító Hatóság részére.

A közbeszerzési dokumentumok elektronikus feltöltésére a www.palyazat.gov.hu weboldal e-ügyintézés menüpontjának Közbeszerzések almenüjén keresztül vagy az Elektronikus Pályázó Tájékoztató és Kommunikációs Rendszer felületén van lehetőség (https://eptk.fair.gov.hu).

Az Irányító Hatóság az ellenőrzés eredményétől függően vagy támogató tartalmú utóellenőrzési vagy utólagos ellenőrzésről készült jelentést állít ki, vagy szabálytalansági eljárást folytat le és a megítélése szerint szabálytalanság megállapítására okot adó közbeszerzési jogsértés esetén jogorvoslati eljárást kezdeményez. A kedvezményezett részére támogatás – a támogatási előleg-kifizetés kivételével – csak a támogató tartalmú utóellenőrzési vagy utólagos ellenőrzésről készült jelentés megléte esetén folyósítható!

 


(Miniszterelnökség)
 

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám