`

A mezőgazdasági ágazatban növekedett a feketefoglalkoztatás – derült ki az időszaki munkavédelmi jelentésből. A hatósági ellenőrzések során az agráriumban munkavédelmi hiányosságokat is tapasztaltak.


A Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette a munkavédelmi hatóság első féléves ellenőrzési tapasztalatairól szóló jelentést, illetve a munkavállalók jogviszonyok akcióellenőrzéséről szóló összefoglalót.

2017 első felében a munkavédelmi hatósági ellenőrző munka – hasonlóan a tavalyi év hasonló időszakához – 7936 munkáltatóra terjedt ki, amelynek során az állami tisztviselők ellenőrizték az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok betartását. Az ellenőrzött munkáltatók 78,3 százalékánál tapasztaltak munkavédelmi szabálytalanságot, ez az arány 6,3 százalékkal alacsonyabb a 2016-os év azonos időszakában tapasztaltakhoz képest. Ennek során 116 868 fő munkavállaló munkavégzési körülményeit vizsgálták, szabálytalanságokat az ellenőrzött munkavállalók 69 százalékánál tapasztaltak, ez 2,1 százalékkal magasabb az előző év azonos időszaknál (66,9). A mezőgazdaságban 334 munkáltatónál jártak az ellenőrök.

Az első félévben a súlyos jogsértések között jellemző volt, hogy a feldolgozóipar, gépipar, illetve a mezőgazdaság területén használt gépek, berendezések gyakran idéztek elő súlyos baleseteket a veszélyes tér lehatárolására szolgáló védőburkolatok, biztonsági berendezések hiánya, illetve azok használatának kiiktatása, elmulasztása miatt.

 

Ötvenen illegálisan

 

Az említett akcióellenőrzés 1143 vállalkozás – 3402 munkavállalóját érintő – foglalkoztatási gyakorlatát vizsgálta. Az egyik kiemelt célpont a feketefoglalkoztatás feltárása volt: az ellenőrzésbe vont munkavállalókból közel 34 százalék (1157 fő) jogviszonya volt rendezetlen. Ez növekedést jelent, mivel 2015-ben az ellenőrzött munkavállalók 21, 2016-ban 25 százalékát érintette a feketefoglalkoztatás valamelyik formája. Ellenőrzést végeztek, többek között, mezőgazdasági területeken (szőlőültetvény, meggyes, cseresznyés, dinnyeföld, állattelep) és feldolgozóipari létesítményeknél (például húsüzem) is.

A tapasztalatok szerint a kereskedelem, a vendéglátás és a mezőgazdaság területén közel azonos arányban (8-10 százalék) oszlott meg a feketén foglalkoztatott munkavállalók létszáma. Érdemes kiemelni, hogy a mezőgazdasági szektorban az alacsonyabb intézkedésszám ellenére magasabb munkavállalói létszámot érintett a szabálytalanság, szemben az elmúlt két évvel, mely az ágazat sajátosságára, a nagyobb létszámigényű munkákra vezethető vissza. Békés megyében például egy növénytermesztéssel foglalkozó munkáltató 50 munkavállalót foglalkoztatott bejelentés nélkül.

 

Félt és késett

 

A kirívó példák között egy mezőgazdaságban feltárt eset is szerepel. Bács-Kiskun megyében eljáró szakügyintézők 2017. június végén helyszíni ellenőrzést tartottak egy meggyesben. A helyszínen 7 fő (2 fő magyar, 5 fő román állampolgár) végzett meggyszedési munkát. A munkavállalók először nem tudták megnevezni a munkáltatójukat, aki kb. fél órával az ellenőrzés megkezdését követően érkezett a helyszínre. Az ellenőrzés során bizonyítást nyert, hogy a munkavállalók az ellenőrzés napján reggel 8 órakor kezdték meg a munkát egyszerűsített foglalkoztatás keretében, szóbeli megállapodás alapján. Munkabérük 400 Ft/láda volt a munkáltatóval való megállapodásuk alapján.

A munkavállalók nem lettek bejelentve sem munkaviszony, sem egyszerűsített foglalkoztatás keretében a Nemzeti Adó-és Vámhivatal felé. A munkáltató a szabálytalan foglalkoztatás tényét a helyszínen jegyzőkönyvben elismerte, utólagos bejelentésükre ígéretet tett. Elmondta továbbá, hogy azért maradt el a munkavállalók bejelentése, mert előző napon esett az eső és nem volt biztos a meggyszedés az ellenőrzés napján, de mivel félt, hogy tönkremegy a termés, így szólt a munkavállalóknak, hogy jöhetnek meggyet szedni, a bejelentéshez szükséges adatokat még nem volt ideje a könyvelőnek megküldeni.

 


Tanácsadás a Szántóföldi Napokon

A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya által, a hatósági munkától elkülönítetten működtetett Munkavédelmi Információs és Tanácsadó Szolgálathoz 2017. I. félévében 2551 db megkeresés érkezett, ebből 2 464 fő telefonon, 82 fő e-mailben érdeklődött, valamint 5 fő esetében személyes tanácsadásra került sor a május 31. - június 1. között Mezőfalván megrendezett „I. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow” elnevezésű szakkiállításon. A tájékoztatások során összesen 3 038 kérdést válaszoltak meg.


 



(OMMF/nak.hu)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám