`

A következő költségvetési ciklusban várhatóan több adminisztrációs feladat elé állítják majd a gazdákat a MAGOSZ elnöke szerint. Míg a NAK vezetője úgy véli, jelenlegi formájában sem a magyar, sem pedig az uniós mezőgazdaság nem lenne működőképes a támogatások nélkül.

 

Hiába állítják az uniós bürokraták az ellenkezőjét, a közös agrárpolitika eddig megjelent módosítási elképzelések sora arról árulkodik, hogy a következő költségvetési ciklusban lényegesen több adminisztrációs feladat elé állítják majd a gazdákat, ezért nagy szükség van arra a profi szakértői háttérre, amelynek megteremtése érdekében a kormányzat intézkedéseket tett - hangoztatta Jakab István, az Országgyűlés Fideszes alelnöke, a MAGOSZ elnöke június 30-i, pénteki sajtótájékoztatóján az MTI tájékoztatása szerint a Vas megyei Söptén.

A cél szerinte az, hogy minden gazda időben hozzájusson az európai uniós támogatásokhoz, ezt kell segítenie a közreműködő szervezeteknek és az érdekképviseleteknek is. Hozzátette: jelenleg nincs olyan kifizetetlen támogatás, ami ne okkal maradt volna el, szavai szerint az esetek többségében valamilyen birtokvita van a háttérben, így a támogatásokat csak azután lehet kifizetni, ha ezek a viták lezárultak.

Jakab István a sajtótájékoztatón szólt arról, hogy míg 2016-ban 47 ezer értesítést küldött ki a problémás támogatási kérelmek miatt a kifizető ügynökség, addig 2017-ben már csak 26 ezer gazdálkodót kellett értesíteni előzetes ellenőrzés keretében valamilyen hiányosságról, ami szavai szerint 60 százalékos csökkenést jelent és nagyon jó eredménynek számít.

A MAGOSZ elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió sokszor 3-4 év múlva ellenőrzi az igénylések jogosságát és a kifizetéseket, így ha akkor derülnek ki hiányosságok, az az érintettek számára komoly nehézségeket jelenthet. Szavai szerint éppen ezért nagyon fontos, hogy a gazdák igénybe vegyék az agrárgazdasági kamara és a kormányhivatalok szakigazgatási szervei által felkínált szakmai segítséget, illetve bizalommal forduljanak a falugazdászokhoz, akik olyan adatbázis birtokában vannak, amelyekkel az esetleges hibák már a támogatások beadása előtt kiszűrhetők.

A sajtótájékoztatón Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott a 2016-os agrártámogatási időszak kifizetéseiről és a 2017-es támogatási kérelmek benyújtásáról adott tájékoztatást. Elmondása szerint tavaly 36, az idén pedig már 41 jogcímen lehetett agrártámogatásokért folyamodni. Az elmúlt évben országosan több mint 173 ezer, idén pedig 176 ezer kérelmet nyújtottak be. A 2016-os igénylésekre 2017 június 27-ig több mint 411 milliárd forintot fizettek ki, 38,6 milliárd forinttal többet, mint a megelőző év azonos időszakában. Hozzáfűzte: Vas megyéből 4126 támogatási kérelemre 12,5 milliárd forintot fizettek ki.

A sajtótájékoztatón és azt megelőzően egy agrárkamarai rendezvényen Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke azt hangsúlyozta, hogy jelenlegi formájában sem a magyar, sem pedig az uniós mezőgazdaság nem lenne működőképes a támogatások nélkül. Szavai szerint 2015-ben például Magyarországon 800 milliárd forintnyi agrártámogatást fizettek ki, miközben abban az évben az agrárágazat adózás előtti eredménye 500 milliárd forint volt. Hozzátette: a képet árnyalja, hogy a negatív eredmény sokszor azért keletkezik, mert a közös agrárpolitika keretében fizetett forrásokhoz olyan kötelezettségek társulnak, amik jelentősen megdrágítják az európai termelést és bizonyos esetekben a terméseredményeket korlátozzák, csökkentik

A szakmai fórumon a NAK elnöke elmondta azt is: várható, hogy az EU-ban újabb a környezetvédelemmel, természetvédelemmel kapcsolatos korlátozások lépnek majd életbe, így szavai szerint eljöhet egy olyan pont, aminél a jó adottságokkal és megfelelő technikai, technológiai háttérrel rendelkező gazdálkodók számára már jobban megérheti uniós támogatások nélkül, de szabadabban gazdálkodni és termékeket értékesíteni.

 


(NAK/MTI)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám