`

Megfeszített tempóban zajlik a vidékfejlesztési pályázatok elbírálása, a tervek szerint az idén összesen 652 milliárd forintra köthet szerződést a nyertesekkel a Miniszterelnökség – írta szerdai számában a Magyar Idők.


A Vidékfejlesztési Program keretének csaknem harmadáról döntött eddig a Miniszterelnökség. A beérkezett pályázatok közül mintegy 22 ezer kérelmet bíráltak el, közülük 13 ezer esetben hirdettek nyertest. Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Magyar Időknek elmondta: az irányító hatóság 458 milliárd forintra vállalt kötelezettséget, ebből 2016-ban és 2017-ben összesen 101 milliárd forintot már ki is fizettek a nyertes gazdáknak.
Az államtitkár szerint február végén több mint kétszáz kisüzemes, március elején pedig több mint ezer növényi és állati génmegőrzést folytató gazdálkodó kapta meg a támogató okiratát, a két felhívás során több mint tízmilliárd forintnyi támogatást ítélt oda az irányító hatóság.

Kis Miklós Zsolt emlékeztetett arra, hogy a kormány, illetve az államtitkárság eddig azon dolgozott, hogy a vidékfejlesztési pályázatok minél előbb elérhetővé váljanak. Máig összesen 55 felhívást tett közzé a Miniszterelnökség, így 1215 milliárd forintos keretből igényelhetnek támogatást a gazdák. Ez a teljes vidékfejlesztési keret 94 százalékát jelenti. Eközben folyamatosan zajlik a – jogosultsági értékelési feladatokat közbenső szervezetként ellátó – Magyar Államkincstárban és a kormányhivatalokban a már beérkezett támogatási kérelmek ellenőrzése.
A pályázóktól bekérik az esetlegesen hiányzó dokumentumokat, majd az ellenőrzés után a projektértékelői rendszerben folytatódik a kérelmek tartalmi értékelése.

A tervek szerint a vidékfejlesztési keretből ebben az évben összesen 652 milliárd forintot ítélnek oda a gazdáknak. Bár érthető, hogy minden gazda, aki európai uniós forrásból fejlesztené a birtokát, minél előbb szeretné tudni, hogy nyert-e, s ha igen, mikor jut a pénzéhez, az államtitkár szerint a felelős döntési folyamathoz idő kell. Mint mondta, a beruházási jellegű felhívások esetében több mint 28 ezer kérelem érkezett be eddig, amit a kormányhivatalok munkatársainak pontról pontra ellenőrizniük kell. Ehhez jönnek hozzá a terület- és állatlétszám alapján igényelhető támogatások is.

Ez utóbbi körben beérkezett kérelmek száma meghaladja a 63 ezret. Ráadásul pályázóbarát hivatalként az új költségvetési ciklusban minden felhívás esetében megengedték a hiánypótlást. Erre azért is nagy szükség volt, mert sokan csak félig elkészített kérelmeket adtak be. A Miniszterelnökség célja, hogy minél több gazdálkodó tudjon eredményesen pályázni, a hiánypótlási lehetőséggel azonban tovább lassul a kérelmek feldolgozása.

Az államtitkár szerint a folyamatot lassította az is, hogy az időközben megszűnt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) – amely a Vidékfejlesztési program irányító hatósága által átruházott feladatokat látta el, és ez év elejéig végezte a pályázatok jogosultsági értékelését – nem készült fel időben a pályázati dömpingre. Ezt a feladatot most az általános jogutód Magyar Államkincstár és a kormányhivatalok végzik, akik megfeszített munkával dolgoznak annak érdekében, hogy minél hamarabb át tudják adni a jogosult kérelmeket a Miniszterelnökségnek. Ezt követően haladéktalanul következik a pályázatok tartalmi értékeltetése az erre létrejött szakmai stábbal.

 


(Magyar Idők)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám