`

Kiemelten fontos a kkv-k versenyképességének javulása – hangzott el a kis- és középvállalkozások év eleji találkozóján. Ezt támogatásokkal, ösztönzésekkel és a jogszabályi környezet alakításával kívánja elérni a kormány.

 


A kormány kiemelten fontosnak tartja a kis- és középvállalati (kkv) szektorral való együttműködést, a kkv-k versenyképességének javulását – mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára január 12-én, a KKVHÁZ Zrt. kisvállalati együttműködéssel közösen szervezett évindító kkv-csúcstalálkozón.
Lepsényi István kifejtette: az elmúlt időszakban számos intézkedés történt a kkv-k fejlődésének segítésére. Ezek közül kiemelte a szektor finanszírozásának és tőkeellátottságának biztosítását. Január 27-től nyolc újabb program indul, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon (GINOP) belül összességében 416 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás és további több mint 200 milliárd forint egyéb pénzügyi eszköz áll majd rendelkezésre. E források alapvető célja – tette hozzá –, hogy a kkv-k hatékonyságát, termelékenységét, verseny- és exportképességét növeljék. Hamarosan elindul a tőkeprogram is.
Mint mondta, a társasági adó, a munkáltatói járulék, a kisvállalati adó (kiva) mérséklése és az áfa alanyi mentesség bevételi határának emelése csökkenti a kkv-k vállalkozói terheit, hozzájárul, hogy adminisztrációjuk egyszerűbb legyen.


Az államtitkár szerint fontos volt a jogszabályi környezet megteremtése is. Az új GINOP-pályázatoknál egyszerűsítették a pályázati kiírásokat, könnyítették a pályázatokon való részvételt. A kkv-törvény 2017-től hatályos módosításával a kormányzati feladatok kibővültek a kkv-k hatékonyságának javítására irányuló intézkedésekkel. A negyedik fontos beavatkozási terület a kkv-fejlesztés ökoszisztémájának megújítása, amelybe a mentor hálózatok működtetése, az inkubáció, a tőzsdére jutásra, illetve tőkefinanszírozásra való felkészítés egyaránt beletartozik. A fejlődési fázis minden szakaszában megvannak azok az eszközök, amelyek segítségével a vállalkozások növekedni tudnak. Azt szeretnék elérni, hogy minél több kkv-ból nagyvállalat legyen.
Beszélt arról is, hogy a szaktárca kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a kkv-k megismerkedjenek a digitális eszközökkel, saját termelési folyamataikat minél hatékonyabban tudják megszervezni, ennek előmozdítására mintaüzemeket hoznak létre.


Gulyás József, a KKVHÁZ vezérigazgatója kifejtette: a gazdasági civil szervezetek és a vállalati világ is úgy látja, 2017 a kkv-k éve lehet. Beszámolt arról is, hogy a kisvállalati együttműködés és a szaktárca megállapodott abban, hogy a jövőben közösen szervezik a kkv-kat tájékoztató rendezvényeket.

 


(MTI)

 

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám