Bővítette bicskei húsüzemét a Spar, amely a nagy láncok közül egyedül közvetlenül is részt vesz az élelmiszerek előállításában és közreműködik a szakemberképzésben is.
A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. tavaly több mint 1,7 milliárd forintnyi saját forrást fordított arra, hogy 7500 négyzetméteres húsüzemét egy szeletelő részleggel és oktatóközponttal 10 900 négyzetméteresre bővítse.
Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára május 4-én, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a kereskedelmi láncok közül egyedül a cég közvetlenül is részt vesz az élelmiszerek előállításában. Úgy véli, a kibővült egység termékei külföldön is terjeszthetik a hazai húsipar jó hírét.
Az államtitkár örömtelinek nevezte, hogy a vállalat nagy hangsúlyt fektet a dolgozók oktatására, az utánpótlás biztosítására, a szakképzésben való részvételre, valamint az ágazati tudásbázis megőrzésére. Megjegyezte, hogy a minisztérium támogatja a képzőhelyek és a termelők közötti együttműködést, a tárca fenntartása alá tartozó intézmények keretszámainak szükség szerinti megemelésével pedig biztosítani igyekszik a szakember-utánpótlást.
Erwin Schmuck, a Spar Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, hogy tavaly Berlinben mindössze nyolc hentes szakember végzett, de Magyarországon is jelentős szakemberhiány alakult ki. Az oktatóközponttal ezen szeretnének javítani. A Spar negyedszázados működése során eddig összesen csaknem egymilliárd eurót fektetett be Magyarországon. A Regnum Húsüzem és Oktatóközpontra fordított beruházás értéke a 2015-ös beruházással együtt a kezdetektől meghaladja a 10 milliárd forintot. A húsüzemben tavaly 3000 szarvasmarhát és 600 ezer félsertést dolgoztak fel, aminek eredményeként 1,6 millió kilogramm bontott marhahús és 14,6 millió kilogramm bontott félsertés került az üzletekbe. A vállalat több mint 13 ezer munkavállalójával az ország egyik legnagyobb munkaadója.
Tőzsér János, a Szent István Egyetem rektora közölte, hogy 2004 óta működnek együtt a Sparral, és ezalatt olyan innovációkat hoztak létre közösen, mint a húsok hőmérsékletének nyomon követése vagy a marhahúsjelölési-rendszerek létrehozása. Jelezte, hogy év elején duális képzési szerződést kötöttek, így hat hallgató kezdi meg tanulmányait ebben az évben a vállalatnál.
A cég Regnum márkájú tálcás húsai esetében nemrég engedélyt kapott a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy használatára. Ezzel kapcsolatban Németh Antal, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke elmondta, nem szokványos védjegyről van szó, mert nem minták alapján formálnak véleményt az adott termékekről, hanem laboratóriumi vizsgálatok, ellenőrzések alapján, amelyek során az állatot végigkísérik a vágóhídtól a húspultig.
(forrás és kép: MTI)