Gazdaságfejlesztés

Az új agrár-vidékfejlesztési politika lehetőséget biztosít a vidéki térségek fejlesztésére, és olyan speciális szolgáltatások biztosítására is, amelyek támogatják a falusi és a vidéki turizmust – jelentette ki Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár egy LEADER-pályázatból megvalósult falusi szálláshely átadásán, Szabolcsban.

Az államtitkár beszédében kitért a falusi turizmus jelentőségére, amely az egyik legalkalmasabb módja annak, hogy közvetlenül megismerhessük egy tájegység mindennapi életét és kultúráját. A mezőgazdaság és a turizmus szorosan kapcsolódik egymáshoz; a festői, érintetlen táj képezi a turizmus sikeres fejlődésének egyik alapját, de ugyanez az alapja a fenntartható mezőgazdaságnak és az erős vidéknek is. A minőségi vendéglátást a szívükön viselő, képzett szakembereké a jövő, akik ismerik a vidék, a mezőgazdaság problémáit, képesek a feladatok komplex megoldására. A települési, kistérségi és országos méretekben vett együttműködéssel a hazai turisztikai kínálat versenyképes, Magyarország hírnevét öregbítő exportcikként is értékesíthető – fogalmazott Kis Miklós Zsolt.

A falusi turizmus a családi gazdaságok számára fontos bevételi forrás, mivel egyre több gazdaság értékesíti közvetlenül a megtermelt és feldolgozott saját termékeit. Az egészségtudatos fogyasztók számára is fokozódó igény, hogy egyenesen a termelőktől vásároljanak helyben termelt, egészséges élelmiszert. A közvetlen értékesítési módokat, például a termelői piacok elterjesztése huszonhat milliárd forintos keretösszeggel, tematikus alprogramban kapott helyet a VP-ben.

A Vidékfejlesztési Program (VP) hangsúlyt fektet a kis gazdasági szereplők együttműködéseinek ösztönzésére is. Ugyanilyen fontos a helyi közösségi szolgáltatások és infrastruktúrák fenntartható fejlesztése, valamint a közösségi tervezésen alapuló, LEADER típusú fejlesztések megvalósítása is.

(Miniszterelnökség)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok