Környezetgazdálkodás

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA partnereivel, támogatóival együttműködve elindítja a „Vidék élet, fiatalok vidéken” programcsomagot. Ebben három program kapott helyet.


A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA tevékenységében az agrárszakmai érdekképviselet mellett kiemelkedően fontos volt mindig a gazdák munkájának és a vidéki életformának a bemutatása, népszerűsítése. Az évek során több, különböző tartalmú, különböző embereket megszólító programot dolgozott ki és indított el. A programok egy része az elmúlt két évben szünetelt, de elérkezett az idő az újraindításukra.

Három, vidéki élettel foglalkozó programot összekapcsolva az AGRYA partnerei, támogatói segítségével elindítja a „Vidéki élet, fiatalok vidéken” programcsomagot. A programcsomagban három kezdeményezés kapott helyet, a Vidék Kaland Program, a Vesd bele magad! Program és a Virtuális Falu Program. Mindhárom kezdeményezés más-más célcsoportot szólít meg. A céljuk azonban közös: a hagyományos falusi, kistelepülési életforma támogatása, népszerűsítése a szélesebb közvéleményen keresztül.

Emellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködve, a hivatásszerűen agrártermeléssel foglalkozó fiatal gazdáknak szóló programokat – Fiatal Gazda Klubok, Egyetemi Fiatal Gazda Klubok, Így neveld az álmaidat! Program, Apró léptekkel Program – „Fiatal Gazda Program” néven szervezte külön az AGRYA.

A programcsomag elindítását az EMMI és az AM adott anyagi támogatással, az Agrármarketing Centrum szakmai támogatással segíti. A főbb eseményekről közös online felületen lesznek elérhetőek az információk március 8-tól.

 


Pályázatok sora

A Vest bele magad! Programon keresztül 2011-2015 között 93 ezer vetőmag csomagot osztott ki általános iskolák közvetítésével az AGRYA. 2019 kísérleti év lesz a program, így két megyében, Fejér és Csongrád megyékben 500-500 kiskertész kap vetőmag-csomagot. A kertészkedő családokat növényvédelmi és tápanyag-gazdálkodási szakértő segíti, hogy egészséges, szép zöldségeik teremjenek. A kísérleti év tapasztalatai alapján az AGRYA tervezi a program országos kiterjesztését is.

A Virtuális Falu Program indulása még 2009-re nyúlik vissza. Ekkor kezdett az AGRYA újra foglalkozni a falusi, kistelepülési ifjúsági közösségek ügyével. A jól működő közösségek segítenek abban, hogy megmaradjon vagy erősödjön a kötődés, amely a fiatalt a lakóhelyéhez kapcsolja. A 2019. április 1. és július 31. közötti kisrendezvények lebonyolítására és a kapcsolódó képzésekre 2019. február 15-ig lehet jelentkezni, pályázni. Az eredményhirdetés 2019. március 8-ig megtörténik.

A Vidék Kaland Programot 2011-2016 között szervezte már korábban az AGRYA. Az új pályázaton keresztül kiválasztott fiatalok egy hétre bekapcsolódhatnak egy-egy gazdálkodói család életébe, a fogadó gazdaságok napi tevékenységébe. A résztvevőktől azt kéri és várja az AGRYA, hogy az élményeiket, benyomásaikat a közösségi oldalakon, online felületeken osszák meg. A programmal kapcsolatos pályázat, amin keresztül a résztvevők jelentkezhetnek, 2019. március közepén jelenik meg.(forrás: AGRYA)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei