Környezetgazdálkodás

Március 22-e a víz világnapja, amelynek idei mottója: „Védd természetesen!”. Az idei forduló idején járt le a Vízügyi Elnöki Testület mandátuma, a csoport konkrét javaslatokat tett közzé a fenntartható vízgazdálkodásért.


AZ ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a víz világnapja dátumaként, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet Földünk vízkészleteinek megóvására, amely minden évben más és más nézőpontból közelít a víz alapvető szerepére. A 2018-as víz világnap nemzetközi szlogenje a „Védd természetesen!”. Mára már nem csupán a víz tisztasága a globális kérdés. Árvizek, aszályok, vízszennyezés mind károsítják a növényzetet, talajt, folyókat, tavakat. Ez évben a természet általi megoldásokra fókuszálnak a vízi kihívásokkal kapcsolatos problémák kezelésére, úgymint az új erdők telepítése, a folyók árterekhez történő kapcsolása, a vizes élőhelyek helyreállítása, hiszen ezek tartják egyensúlyban a víz körforgását, javítva az emberiség egészségét és életminőségét.

Éppen a két évvel ezelőtti világnap idején alakult meg az ENSZ és a Világbank Csoport kezdeményezésére Vízügyi Elnöki Testület (VET), a részvételre felkért 11 állam- és kormányfő – köztük Áder János magyar elnök –, valamint egy különleges tanácsadó azt kapta feladatul, hogy nyújtsanak politikai iránymutatást a fenntartható megoldások kijelölésére. A testület kétéves mandátuma most járt le, a megfogalmazott – három témakörbe csoportosított – konkrét javaslatokat és kezdeményezéseket a Köztársasági Elnöki Hivatal tette közzé. A VET minden vezetőt és érdekelt felet arra szólít fel, hogy csatlakozzon a fenntartható vízgazdálkodás megvalósítását célzó munkához.


(nak.hu)

 


Hazai tennivalók

A világnap kapcsán Kurdi Viktor, a hazai víziközmű-társaságokat tömörítő szervezet, a Mavíz elnöke a Világgazdaságnak összegezte a főbb hazai „vizes” teendőket: meg kell háromszorozni az öntözött területek nagyságát, megakadályozni, hogy elszivárogjon a megtermelt ivóvíz negyede, új geotermikus projekteket kell indítani, víztározók sorát létesíteni, közben pedig ellenállni árvíznek és aszálynak is. (vg.hu)


 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei