Környezetgazdálkodás

A biztonságos üzemeltetés és az árvízvédelem miatt a téli időszakra csökkenti a Tisza-tó szintjét a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig), a síkvidéki tározó szintjének egy centiméterrel való csökkentéséhez egymillió köbméter vizet kell leengedni.


A téli vízszint beállítása a halászati hasznosító, a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. és a Kötivizig együttműködése alapján készített monitoring terv szerint történik. Fejes Lőrinc, a tavat kezelő igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke közölte: az ütemterv szerint a nyári 725 – plusz-mínusz 5 – centiméteres vízszint november 20-ra 615 centiméterre csökken, így a tó téli vízszintje a továbbiakban 620 – mínusz 10 – centiméter lesz. A vízszintcsökkentés ütemét azonban módosíthatja egy kialakuló-levonuló árhullám.

A szakember tájékoztatása szerint azért van szükség a csökkentésére, mert a téli időszakban egy magasabb vízszint tartása árvízvédelmi szempontból mindig nagyobb kockázat. Elmondta: az árhullámban a jégtömeg felszakadva – hullámverésszerűen – az árvízvédelmi töltéseket, erdőállományokat, a kiépült turisztikai infrastruktúrát, a mederben levonulva pedig a kiskörei vízlépcsőt is veszélyezteti. A jeges árhullám a tározó körül lévő 13 település élet- és vagyonbiztonsági kockázatát is növeli.

 


Gyérítés

Október folyamán megkezdődött az idei szelekciós halászat a Tisza-tavon, a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. megbízásából invazív fajokat, busát és törpeharcsát gyérítenek a halászok a tározón. Becslések szerint a szakemberek eddig 12 tonna törpeharcsát fogtak a tiszafüredi holtágon, a Kis-Tisza sarudi és poroszlói szakaszán, valamint a Tiszavalki-medencében lévő Dühös-lapos területén. A munkát addig folytatják, amíg kedvező időjárás és vízállás.


 


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok