`

A csökkenő húsfogyasztás és a hatékonyabb gazdálkodási módszerek használata elengedhetetlen világszerte, hogy megszüntessük a környezetben okozott irreverzibilis károkat – egy új tanulmány állítja mindezt.


A kutatásból, melyet a Minnesota-i Egyetem végzett, az is kiderül, hogy a jövőben a mezőgazdaság fenntarthatósága az étrendek megváltozásában és a növekvő hatékonyságban fog rejleni, nem pedig az élelmiszer-termelési rendszerek közötti változások következménye lesz. A kutatók több mint 740 termelési rendszert vizsgáltak, több mint 90 különböző típusú élelmiszer előállításához, hogy megértsék az összefüggéseket az étrendek, a mezőgazdasági termelési gyakorlatok és a környezeti degradáció között. Az eredményeiket múlt héten publikálták az Environmental Research Letters nevű folyóiratban.
– Ha csökkenteni akarjuk a mezőgazdaság környezetre gyakorolt hatását, de továbbra is biztonságos élelmiszer-ellátást akarunk biztosítani a növekvő lakosság számára, akkor fontos megérteni hogyan függnek össze ezek a dolgok. Ciklusértékelést használva – ami részletezi az input, output és az élelmiszer-termelési rendszer környezetre gyakorolt hatásait – a kutatók elemezték az élelmiszer-termelési rendszerek viszonylagos természeti hatását (például: konvencionális vs. bio; abrakon vs. legelőn nevelt marha; vonóhálós vs. nem vonóhálós halászat; és üvegházas vs. szabadföldi termesztés), a különböző mezőgazdasági inputok hatékonyságát (mint például a takarmány és műtrágya), és többféle élelmiszert – mondta vezető szerző, Michael Clark.

A hatások melyeket vizsgáltak a hasznosított területek szintjein, az üvegházhatású gázok kibocsátására (ÜHG), a fosszilis üzemanyagok használatára, az eutrofizációra (tápanyag elszivárgás) és savanyodási potenciálra vonatkoztak. Clark szerint „bár a magas mezőgazdasági hatékonyság alacsonyabb környezeti terheléssel jár, a részletezett kép, amit láttunk nagyon vegyes. Míg a biorendszerek kevesebb energiát használtak, nagyobb volt a területhasználatuk, nem mutattak előnyös hatást az üvegházhatású gázok kibocsátását tekintve és hajlamosak voltak magasabb szintű eutrofizációra és savanyodási potenciál értékekre a termelt élelmiszerekre lebontva. A legelőn tartott marha pedig több területet igényelt és több GHG-t bocsátott ki, mint az abrakon tartott társaik”.

Azonban a szerzők feljegyezték, miszerint ezek a megállapítások nem jelentik azt, hogy a konvencionális termelés fenntartható. Ehelyett, a javaslatok alapján a különböző termelési rendszerek előnyös részeinek kombinálása sokkal fenntarthatóbb mezőgazdaságot eredményezne, ha például a biocsökkentett vegyi anyagokra való támaszkodása a konvencionális rendszerek magas hozamaival párosulna.
– Érdekes módon az derült ki, hogy a kérődzők húsától való eltávolodás – melynek tízszer nagyobb hatása van a környezetre, mint más állatok húsán alapuló élelmiszereknek – a táplálkozási szempontból hasonló húsok felé, mint például a sertés, csirke vagy hal, látványos pozitív hatással lehetnek, mind a környezetre, mind a humán egészségre. Egy nagyobb étrendváltás, mint a kevesebb húsfogyasztás vagy a vegetáriánus étrend, sokkal több pozitív hatással bírna a környezeti fenntarthatóságra és az emberi egészségre – jegyezte meg Clark

A társszerző David Tilman professzor szerint elengedhetetlen, hogy tegyünk valamit a politikán és az oktatáson keresztül az alacsony hatás elfogadása és az egészséges élelmiszerek érdekében, úgy, mint az alacsony befolyású, de nagy hatékonyságú mezőgazdasági termelő rendszerek.
– A tétlenség jelentős környezeti hatásnövekedéshez vezetne, beleértve a 200-1000 millió hektárnyi mezőgazdasági művelés alatt álló földterület kimerülését, egy hozzávetőlegesen háromszoros növekedést a műtrágya- és növényvédőszer használatban, egy 80 százalékos mezőgazdasági ÜHG kibocsátás emelkedést és az étrenddel összefüggő megbetegedések számának gyors növekedését (pl. elhízás és cukorbetegség) – mondta. Tilman hozzátette, a lépések egyidejű alkalmazása ezen és más megoldásoknak azonban megelőzhetik a mezőgazdaság környezeti terhelésének növekedését.

 


(Forrás: ThePoultrySite News Desk/OTP Agrár)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám