`

Megjelent a Magyarország Környezeti Állapota 2015 című kiadvány, amely 14 témakörben foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat. A kötet kitér az agrárium különböző szegmenseire is.

 


Harmadik esztendeje jelenik meg egymás után a Magyarország környezeti állapotát feltáró kiadvány, a Herman Ottó Intézet gondozásában most kiadott vaskos kötet a 2015-ös állapotokat tükrözi. Mint Mezőszentgyörgyi Dávid, az intézet főigazgatója elmondta, 14 témakört tartalmaz a könyv – többek között tárgyalja a talajminőséget, a vizek állapotát és a vízhasználatot, az élővilágot, a tájak állapotát, a változó éghajlatot, a mezőgazdaságot –, valamennyi olyan elemet, ágazatot, tényezőt, amelyek a környezeti állapotra hatnak.
- Ha egyetlen is kimaradt volna, nem lenne teljes az áttekintés. Így is évről-évre egyre több téma kerül bele – jegyezte meg a főigazgató a kiadványt bemutató szerdai sajtótájékoztatón. – Mivel ez már a harmadik kötet, így bizonyos területeken lehet látni a negatív vagy a pozitív tendenciákat. A 2015-ös évet tekintve összességében pozitív a kép, de vannak figyelemfelkeltő részek is.


Ami az agrárvonatkozású területeket illeti, a szerzők megállapításai szerint a mezőgazdaság a kedvező állapotú részek közé tartozik. A szerzők ezen beül kitértek földhasználat, a közgazdasági mutatók, a növénytermesztés, az állattenyésztés, a tápanyag-gazdálkodás, a növényvédelem és az ökológiai gazdálkodás legfontosabb számadataira.
Szintén az agrárvonatkozásúak és a főigazgató által figyelemre méltóak közé tartoznak a vizek és a talaj állapota. Előbbinél a szakértők áttekintették a felszíni vizek minőségét, az elő vízgazdálkodási terv készítése óta bekövetkezett változásokat, a felszín alatti vizek minőségét és a vízvédelmi helyzetet. Fontos problémaként megállapították az engedély nélküli vízhasználatot: „Becslés alapján ez éves szinten körülbelül 24 millió köbméter vizet jelent. Évente 4-5000 új kút készül el, melyek 90 %-a engedély nélkül épül.”


A talaj témakörében a hazai talajtípusokat, a talajminőséget, a talajvédelmi intézkedéseket és a környezeti kármentesítést foglalták össze. „A talajromlás komoly probléma Magyarországon, sőt valamennyi kontinensen. A romlás oka vagy súlyosbító tényezője az emberi tevékenység, mint például az ipari tevékenység, a városi és ipari terjeszkedés (…), a helytelen mezőgazdasági és erdőgazdálkodási módszerek ” – állapították meg.


Javuló pozíció


– Évente szembesítjük magunkat az ország környezeti állapotával – utalt a kötet jelentőségére V. Németh Zsolt, a földművelésügyi tárca környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára. Hozzátette, hogy sajnos bizonyos világtendenciákból – bármennyire is fájdalmas – Magyarország sem tudta kivonni magát, így például több évtized alatt két Balaton nagyságú területet vontak ki művelés alól.
Mivel a kiadvány új témaként kitér a tájak állapotára is, ezt mindenképpen megőrzendőnek nevezte. Ahogy fogalmazott, tájszemlélet érvényesítése a környezet- és természetvédelemben újdonságnak számít, és a tájat egységben szemlélve annak meghatározó részeit meg kell őrizni, még akkor is, ha az esztétikailag nem mindig indokolható, például egy ipari táj esetében. De – jegyezte meg – a Tanyafejlesztési Program sem csak gazdasági célkitűzéseket, hanem tájvédelmit is szolgál.


V. Németh Zsolt elmondta, ugyanakkor a környezet- és természetvédelem rendelkezésére álló pénzeszközök lehetőséget adnak a környezeti állapot javítására. A forrásokat tekintve pedig szerinte a környezetvédelem pozíciója folyamatosan javul: a korábbi uniós költségvetési ciklusban ez 2300 milliárd forint volt, míg mostani, 2020-ig tartó időszakban a különböző operatív programokat, az EU egyéb területi együttműködési programjait, valamint az agrártámogatások keretén belüli zöldítésért járó összegek együtt közel 3100 milliárd forintot tesznek ki.
Az államtitkár megjegyezte az uniós támogatások hatékony felhasználásához éppen ez a kiadvány is segítséget nyújthat, hiszen a benne lévő hivatalos statisztikai adatokra, információkra bátran hivatkozhatnak a pályázók.

 


(nak.hu)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám