`

A vízpolitika jövőjéről tárgyaltak az Európai Unió környezetvédelmi miniszterei. A Magyar Tudományos Akadémia elnöksége pedig országos vízprogram megkezdéséről döntött.

 


Az aszály és vízhiány okozta gondokról és a fenntartható vízgazdálkodás jövőjéről tárgyaltak az uniós környezetvédelmi tárcavezetők a szlovák EU-elnökség kezdeményezésére július 11-én Pozsonyban – közölte a Földművelésügyi Minisztérium. A tanácskozáson a magyar delegációt vezető V. Németh Zsolt, az FM környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy Magyarország a 2011. első félévi elnöksége alatt ugyancsak az uniós tárgyalások fókuszába helyezte a vízkészletek védelmének és kezelésének kérdéskörét. Rámutatott: az azóta eltelt öt évben a vízügyi prioritások nem változtak, ugyanakkor mind az extrém hidrológiai jelenségek gyakorisága (például a szélsőségesen aszályos és csapadékos időszakok, súlyos árvizek), mind pedig a globális kihívások tovább erősítették a téma fontosságát. Ennek jegyében szervezi meg Magyarország Budapesten 2. Víz Világtalálkozót is ez év novemberében.
A megbeszélés résztvevői egyetértettek abban, hogy az aszály, a vízhiány és az elsivatagosodás, valamint az árvizek határon átnyúló hatásai szoros együttműködést kívánnak meg a tagországoktól, különös tekintettel a megelőzésre és a különböző szakpolitikák közötti hatékony együttműködésre.


Új víztudományi program orvosolhatja a problémákat


A vízgond Magyarországot is komolyan érinti, amit jól jelez, hogy a Magyar Tudományos Akadémia májusban tartott soros közgyűlésén átfogó, országos, multidiszciplináris vízügyi kutatási program megindítását jelentette be Lovász László MTA-elnök. Az akadémia elnöksége pedig június 28-án megtartott ülésén konkrétumokról is döntött: elfogadta a Nemzeti Víztudományi Kutatási Programról szóló előterjesztést. Ennek célja a kormány vízügyi stratégiája megvalósulásának elősegítése, a Kvassay Jenő Terv tudományos alapjainak biztosítása és a víztudományi kutatások nemzetközi élvonalba emelése. Az MTA – együttműködésben a vízügyi kormányzattal és figyelemmel a nemzetközi trendekre – a víztudományi műhelyek koordinátoraként az integráló szerepet vállalná fel a program megvalósítása során. Az elfogadott dokumentum szerint az MTA kezdeményezi egy nemzetközi, interdiszciplináris Duna-régió kutatási program indítását, az EU Közös Kutatóközpontjával (JRC) és más releváns nemzetközi szervezetekkel együttműködésben.


A javaslat szerint az új Nemzeti Víztudományi Kutatási Program várhatóan elősegíti és hatékonyabbá teszi:
-    a hazai integrált vízgazdálkodást és a minőségi vízi közműszolgáltatást;
-    a hazai felszíni és felszín alatti vízkészleteink fenntartható hasznosítását;
-    a magyarországi víztestek jó állapotának, illetve potenciáljának elérését és megtartását, mely az EU Víz Keretirányelv követelménye;
-    innovatív fejlesztések eredményeként a vízkezelést és víztisztítást;
-    az ivóvízellátás biztonságát;
-    az árvízi védekezést, például az előrejelzések pontosabbá tétele révén;
-    a szélsőséges időjárási viszonyok földi vízforgalomra kifejtett hatásának jobb megértését, ezáltal a hatékonyabb védekezési eljárások kidolgozásának lehetőségét;
-    a geotermikus energia felhasználás jelentős növelését és fenntartható használatát;
-    az ásvány- és gyógyvizek humán-egészségügyi hatásainak jobb megértését, az egészségipar és a gyógyturizmus jelentős további hazai fejlesztését;
-    a rekreáció kiszolgálását, beleértve a horgászatot, strandolást és más vízi szórakozást;
-    határral osztott víztestek esetében a kárpát-medencei szintű vízügyi együttműködést;
-    a hazai vizes élőhelyek hosszú távú védelmét, valamint az ökológiai vízigények pontosítását;
-    a növekvő mezőgazdasági (például öntözési) vízigények kielégítését;
-    a belvizek és az aszály káros következményeinek csökkentését;
-    a vízzel kapcsolatos tudásexport és nemzetközi oktatási tevékenység megerősödését.


Az MTA elnöksége által elfogadott dokumentum itt elérhető.


(MTI/mta.hu)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám