Erdő- és vadgazdálkodás

A farkas fokozottan védett faj Magyarországon, segíti a vadgazdálkodást is, elpusztítása bűncselekmény. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén egy fiatal hím farkast lőttek le.


A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa 2018. október 8-án egy kifejlett európai szürkefarkas (Canis lupus) fiatal hím példányának tetemére bukkant Nagyvisnyó külterületén. Az állaton egyértelműen azonosítható lőtt seb volt – közölte november 21-én az igazgatóság. Az egyed, amelynek mozgáskörzetét már korábbról ismerték, valószínűleg pár évvel ezelőtt a Bükkben született. A farkas fokozottan védett faj, elpusztítása bűncselekmény. A BNPI természetkárosítás és állatkínzás megalapozott gyanúja miatt feljelentést tett a nyomozhatóságnál.

A farkasok, mint csúcsragadozók jelenléte pozitív hatású a védett területeken, mivel természetes szelekciója révén segíti a vadgazdálkodást, hozzájárul az élőhelyek természetes állapotának visszaállításához. A BNPI szerint a természeti területeken gyűjtött adatok elemzése is igazolja, hogy az emberi jelenlét sokkal nagyobb zavarást okoz a vadászható fajok számára, mint az itt előforduló farkasok. Ugyanez a zavarás károsan hat azon természeti értékekre is, amelyek védelme egy nemzeti parkon belül elsődleges fontosságú minden egyéb tevékenységgel szemben.


(forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei