Erdő- és vadgazdálkodás

Kétbocsos anyamedve járja a Bükki Nemzeti Park területét – írta a Magyar Idők. A Kárpátok jelentős medvepopulációja miatt rendre számolni kell a felbukkanásukkal. A gazdálkodóknak érdemes védekezni ellenük.


Továbbra is folyamatos a medvék mozgása a térségünkben, éppen a napokban kaptam tájékoztatást egy nőstényről, amelyiknek két bocsa van. Ez új, hiteles információnak tűnik, kép is készült az anyaállatról – mondta a Magyar Időknek Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság zoológiai szakreferense. Ismereteik szerint három medve egészen biztosan mozog a területükön, de feltételezhetően további egyedek is vannak. Mint ismert, voltak medvék, amelyek tavasszal az egész országot is keresztülbarangolták.

Az egyik, Robinak elnevezett állat először Nógrád megyében, Somoskőújfalunál bukkant fel, majd csaknem 300 kilométer kóborlás után, a déli határ közelében, a Csongrád megyei Sándorfalva mellett fogták be a szakemberek. Az állat a következő néhány napot a Szegedi Vadasparkban töltötte, majd a szlovák–magyar határtól nem messze engedték vissza a természetbe. Olyan területet választottak, amely távol van a lakott településektől, de tradicionális medveélőhely, és a szlovákiai medveállománnyal is szerves kapcsolatban áll. (A nemzeti parki szakemberek Robira nyomkövetőt helyeztek el, ám az állat elengedése után röviddel megszabadult a szerkezettől.) Egy másik állat – boccsal vagy bocsaival – a Sajó völgyében ereszkedett le, eljutott Kálig, majd onnan dél felé mozgott. Észlelték Szolnokon, később Makó közelében, majd átlépte a magyar–román határt. Utoljára Arad közelében. Gombkötő Péter szerint átjuthatott a Dunán, és bemehetett Szerbia területére, de lehet, hogy a Déli-Kárpátok felé fordult, és csatlakozott az ott élő populációhoz.

Bár a párzási időszak tavasszal lezárult, nincs arra garancia, hogy az állatok nem jelennek meg újra az Északi-középhegység területén, mint ahogy előfordulhat az is, hogy egy-egy példány ismét megindul dél felé. A szakreferens ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy utóbbi sem tekinthető rendkívülinek, mert korábbi számítások szerint a Kárpátok medveállományai között lehetséges az átjárás.
– Azt nem tudjuk pontosan, hogy hány példány tartózkodik adott esetben mezőgazdasági területeken – tette hozzá Gombkötő Péter.

A gazdálkodók – és mások számára is – a BNPI korábban tájékoztatót tett közzé, hogy miként szükséges védekezni a váratlanul felbukkanó medvék ellen. A barnamedve fokozottan védett, kiemelt közösségi jelentőségű faj, engedély nélküli kilövése bűncselekmény! A nemzeti parkok kérik, hogy ha bárki barnamedvét észlel, akkor értesítse őket.


(Magyar Idők/nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok