Erdő- és vadgazdálkodás

A fafeldolgozás egyik mintapéldája azé a zalalövői vállalkozásé, amely az állami erdőgazdaságoktól beszerzett rönkfát alakítja át piacképes exporttermékké. Az erdészetek emellett gondoskodnak a szociális tűzifákról is.


Közel tízmilliárd forint értékű rönkfát termelnek ki évente a mintegy 2 millió hektárnyi magyar erdőterületen – közölte Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára csütörtökön Zalalövőn, a Szalai Fafeldolgozó és Kereskedelmi Kft. új üzemcsarnokainak és faipari technológiai berendezéseinek átadásán. Bitay Márton Örs úgy fogalmazott: a magyar gazdaság alapvetően nyersanyagtermelő rendszerben működik, ezért is számít jó példának a zalalövői vállalkozás, amely a hazai és a világpiacra termelve állít elő padlót. Meglátása szerint éppen ezek a kis cégek azok, amelyek a helyben termelésükkel megalapozzák az ország gazdasági növekedését.

Seres Szabolcs, a kft. ügyvezetője beszámolt arról, hogy a cég kizárólag magyarországi tölgyrönköt dolgoz fel késztermékké, tömör és rétegelt padlóburkolatokat gyártanak, amelyeket Magyarországon kívül Nyugat-Európában és a Távol-Keleten értékesítenek. A hulladékból préselt fabrikettet állítanak elő, illetve az üzem hőszükségletét is ebből biztosítják. Legjelentősebb beszállítóik az állami erdőgazdaságok, amelyektől évente 15 ezer köbméter nyers rönköt, valamint 2-2,5 ezer köbméter fűrészárut vásárolnak. Az elmúlt évben több mint 200 ezer négyzetméter fapadlót értékesítettek.

Az erdőgazdaságokról szólva az államtitkár megjegyezte, a 22 állami erdészet az ország erdőállományának mintegy felét, egymillió hektárt kezel, felelős gazdálkodásukat a szeptember 1-jén életbe lépett erdőgazdálkodási törvény segíti. Hozzátette azt is, hogy elsősorban az állami erdészetekre hárul a szociális tűzifa biztosításának feladata is. Évente több mint 3 milliárd forint értéket képvisel a 140 ezer köbmétert meghaladó mennyiség.

 


(forrás: MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok