`

Március 14-én benyújtotta az Országgyűlésnek a földművelésügyi miniszter az erdőtörvény módosításáról szóló javaslatot. A jogszabály előkészítésében a NAK is részt vett.


A nemzeti ünnep előtt került fel a parlament honlapjára, az „erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény és egyéb kapcsolódó törvények módosításáról” szóló javaslat, amelyet a kormány nevében Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter terjesztett be.

Néhány napja ezzel kapcsolatban a tárcavezető az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, hogy az erdőtörvény módosításának célja a magyarországi erdőterület fenntartása, védelme, fejlesztése, tudatos bővítése, a kétmillió hektárnyi kincs megvédése. A megváltozó jogszabállyal szerinte a fenntartható gazdálkodás mellett növekedhet az erdőterület Magyarországon, miközben javulhatnak a természeti, környezeti állapotok. A törvénymódosítás az erdők, az erdei élőhelyek védelmét szolgálja, hozzájárul az erdők szakszerű kezeléséhez, a természetes állapot fenntartásához és véd a túlzott igénybevételtől is.
Az erdőtörvény feladata továbbá, hogy a tulajdonosi-, gazdálkodói-, és közérdek összehangolásával biztosítsa az erdők fennmaradását és jó állapotban tartását. A módosítással a magán és az állami tulajdonú erdők az eddigieknél még markánsabban elkülönülnek.

A törvényjavaslat előkészítésében – amely több fordulón keresztül zajlott – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is részt vett, erről korábbi hírünkben már beszámoltunk.

 


(nak.hu)

 


Még tart a tűzgyújtási tilalom

Annak ellenére, hogy az idei tél nem szűkölködött csapadékban és a korábbi évekhez képest hűvösebb volt, pár hét száraz-meleg időjárás elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a biomassza a természetben kiszáradjon. A fokozott tűzveszélyre való tekintettel, a földművelésügyi miniszter általános tűzgyújtási tilalmat rendelet el az ország egész területére, 2017. március 3-ától átmeneti időre. A tilalom jelenleg is érvényben van, ebben az időszakban az erdők és fásítások, valamint azok határától számított kétszáz méteren belüli külterületi ingatlanok estében tilos a tűzgyújtás, az égetés a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint a közút- és vasút menti fásításokban.
A tilalom visszavonása után is kiemelten fontos, hogy minden esetben kellő odafigyeléssel járjunk el tábortűz meggyújtása vagy eloltásakor. Ügyelni kell rá, hogy csak kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet és elegendő vízzel oltsuk azt el. A nem megfelelően eloltott kerti tűz (grillezés, bográcsozás, avarégetés után) másnap, harmadnap ugrótüzek forrásaként éledhet újra. A ház körül keletkezett növényi hulladék elégetése helyett mindenképpen javasolt inkább komposztálni, ezáltal sem szennyezzük a levegőt.
Mivel a tüzek 99 százaléka emberi mulasztás miatt keletkezik, az erdőtűz és vegetációtűz elleni legjobb védekezés az odafigyelés, a tűzgyújtási szabályok betartása. Az aktuális erdőtűz veszélyről, az égetés szabályairól, a biztonságos tűzrakás fortélyairól, valamint az elrendelt tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu/ weboldalon további információk olvashatók. (FM Sajtóiroda)


 

 

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám