`

A kormány rendelkezett az idegenhonos inváziós fajok betelepítésének vagy behurcolásának és terjedésének megelőzéséről és kezeléséről szóló európai parlamenti rendelet hazai megvalósításához szükséges intézkedésekről és az ehhez szükséges költségvetési források biztosításáról.

 


Az Európai Parlament és az EU Tanácsa 2014. október 22-én alkotott rendeletet idegenhonos inváziós fajokról.
A kormány december 13-i rendeletében meghatározza az állami szervek ezzel kapcsolatos feladatait. A természetvédelemért felelős miniszter feladata egyebek mellett az európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti kockázatelemzés elkészítése a természetvédelmi, az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek és tudományos intézetek bevonásával, cselekvési terv kidolgozása, a sérült ökológiai rendszerek helyreállításának országos koordinációja.
A rendelet az idegenhonos inváziós fajjal kapcsolatban kiszabandó szankciókról is rendelkezik. Adminisztrációs kötelezettségek megsértése esetén 10-200 ezer, engedélytől eltérően folytatott tevékenység esetén 100-500 ezer, engedély nélkül végzett tevékenység esetén 100 ezer-2 millió forint, ha pedig a jogsértés jelentős mértékű kárt okoz, 500 ezer-20 millió forint a bírság mértéke.


A hatóság többek között elrendelheti az idegenhonos inváziós fajok egyedeinek lefoglalását vagy elkobzását, az engedély hatályának felfüggesztését vagy visszavonását, a zavaró, veszélyeztető, károsító tevékenység korlátozását, felfüggesztését vagy megtiltását, helyreállítási kötelezettséget rendelhet el, védőzónákat jelölhet ki.
Az idegenhonos inváziós fajjal kapcsolatos engedélyezési, ellenőrzési, szankcionálási eljárásban vizsgálni kell, hogy a tevékenység megfelel-e az idegenhonos inváziós fajjal kapcsolatos előírásoknak, mindent megtettek-e új helyeken történő megjelenésének, behurcolásának, terjedésének megakadályozása érdekében, elhárították-e az idegenhonos inváziós fajok által okozott károkat. Vizsgálni kell azt is, hogy a faj jelent-e kockázatot az őshonos fajokra, valamint a természetes és természetszerű élőhelyekre, valamint jelent-e általános ökológiai kockázatot.
A kormányrendelet 2017. január 1-jén lép hatályba.

 

Pénzek


A kormány ugyancsak december 13-án határozatot hozott az ezzel kapcsolatos költségvetési források biztosításáról is. A nemzetgazdasági miniszternek és a földművelésügyi miniszternek 2017-től az évente szükséges személyi és dologi kiadások összegének megfelelően gondoskodni kell saját költségvetési a fejezeténél 10 328 558 forint éves forrásról, a nemzeti parki igazgatóságoknál pedig 45 694 980 forint éves forrás rendelkezésre állásáról. A határidő 2017. január 31., 2018-tól az adott évi központi költségvetés tervezése során kell gondoskodni a forrásról.
A Miniszterelnökség fejezetnél, kormányhivatalok részére 2017-től 366 181 200 forint költségvetési forrás biztosításáról kell gondoskodnia a nemzetgazdasági miniszternek és a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, a határidő ez esetben is 2017. január 31., 2018. évtől pedig az adott évi központi költségvetés tervezése során kell megoldani a forrás biztosítását.

 


(MTI)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám