Állattenyésztés

A NAIK AKI közzétette a tavalyi év hazai halászati adatait összegző lehalászás-jelentését. Továbbra is a ponty a legnépszerűbb hal a termelőknél és a fogyasztóknál is.


2017-hez mérten 1,6 százalékkal nagyobb területen történt gazdálkodás 2018-ban, 24 hektár új halastavat létesítettek és 227 hektár tóterületet rekonstruáltak. A hazai tógazdaságokban a haltermelés mennyisége 22541 tonna volt 2018-ban. Az étkezési halak előállításában a pontytermelés a domináns – a termelt halak 79,5 százaléka volt ez a faj –, ugyanis elsődlegesen a pontyállományra alapozott polikultúrás tórendszerekben termelik a halakat. Ám az étkezésiponty-termelés az előző évhez képest 6,4 százalékkal csökkent. 2018-ban – ahogy jellemzően a korábbi években is – Hajdú-Bihar megyében termelték a legtöbb halat. Ezenkívül jelentős mennyiséget halásztak le Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Békés, Baranya és Csongrád megyében is.

Az AKI jelentése szerint a hazai fogyasztók továbbra is leginkább a húsvéti és karácsonyi időszakban vásárolnak halat. A lakosság jellemzően a 1,5-2 kilogrammos pontyot keresi, és a kereskedői elvárások is ezt az átlagsúlyt tartják ideálisnak a gazdaságos feldolgozáshoz.

A 2018-as és a korábbi évek lehalászási jelentései a linkre kattintva tekinthetők meg.


(NAIK AKI/nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-1-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei