`

A gazdálkodók tavaly több mint 1,9 millió tonna tejet termeltek. A tejhozamot tekintve az ország az elsők között van az Európai Unióban, a hozam 2012-2018 között 10 százalékkal nőtt.


A június elsejei tej világnaphoz kapcsolódó hagyományos, nagyszabású rendezvényét tartotta meg június 6-án a Tej Terméktanács. A budapesti MOM Sportközpontban megrendezett fesztivált sajtótájékoztató nyitotta, ahol a résztvevők a hazai tejágazat jelenlegi helyzetéről beszélgettek.

A sajtótájékoztatón Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára elmondta, hogy a magyar mezőgazdaság egyik húzóágazata a tejtermelés, amelynek értéke tavaly az előző évhez képest 1 százalékkal, 185,5 milliárd forintra nőtt, a tejfeldolgozás pedig a tavalyi közel 300 milliárdos termelési értékével az élelmiszeripari termelés 11 százalékát adta.
Hozzátette, hogy az állatállomány Magyarországon az elmúlt 8 évben 30 százalékkal nőtt, mára a tehénállomány mintegy 403 ezer egyedből áll. A tejhozamot tekintve az ország az elsők között van az Európai Unióban, a hozam 2012-2018 között 10 százalékkal nőtt, amihez a genetika és a takarmányozás javulása mellett hozzájárult az is, hogy növekedett a tejhasznú tehenek aránya.
– Az ágazat az elmúlt években kiemelt kormányzati segítséget kapott. Az EU-s támogatás mellett, amelyek összege 2018-ban 21,2 milliárd forintot tett ki, az átmeneti nemzeti támogatás keretében 2018-ban hazai forrásból 15,5 milliárd forint támogatásban részesültek a gazdák – jegyezte meg Farkas Sándor. Említést tett az elmúlt évek áfacsökkentési intézkedéseiről, amelyek szerinte jelentősen hozzájárultak mind a tejtermelés, mind a -fogyasztás kedvező alakulásához.

Ahogy fogalmazott, Magyarországon az elmúlt években nő a tejfogyasztás. Az egy főre jutó fogyasztás tejegyenértékben (vagyis az összes tejtermék fejenkénti fogyasztása tejliterre vetítve) 164 liter volt 2016-ban. Tejtermékekre bontva egy fő 2016-ban 53 liter tejet, 13,5 liter tejfölt, kefirt, joghurtot, 7,6 kilogramm sajtot, túrót evett, vajból pedig 1,7 kilogrammot fogyasztott átlagosan.

Farkas Sándor ismertette a legfontosabb tejágazati adatokat

 

Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke elmondta: a gazdálkodók tavaly több mint 1,9 millió tonna tejet termeltek. Ebből 1,5 millió tonnát vásároltak fel Magyarországon tavaly, 1 százalékkal többet az előző évinél. Tájékoztatása szerint az ágazat a tejtermelői oldalról stabil, a tehénállomány is stagnál. A tej önköltsége jelentős mértékben emelkedett amellett, hogy a tej-átlagár kilogrammonként 95 forint volt, a tej önköltsége pedig 90-100 forint között szóródik.
– A tejtermelők egy része a támogatások nélkül veszteséges lenne – emelte ki. Hozzátette, az import és az export egyenlege még mindig negatív, értékben 20 százalékkal több érkezik az országba. Az ágazat exportból származó bevétele 63,2 milliárd forint volt tavaly a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.

Ha már forgalmazás: Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője szerint a hatóság ellenőrzési tapasztalatai jól mutatják, mely gazdálkodói körök tisztességesek, és kik követtek el a költségvetés kárára áfa-csalásokat. Úgy vélte, a piac fehéredéséhez hozzájárultak a NAV ellenőrzési módszerei és az áfa-csökkentés is.

Az ünnepségre közel kétszáz kisiskolás is meghívást kapott, köztük az a kisdiák és osztálya is, aki a Terméktanács 2019 májusában „Van itthon tej” címmel meghirdetett rajzpályázatán a győztes alkotást készítette. A pályázat célja az volt, hogy megtalálják a Tejszív történetek új kabalafiguráját, és ennek megalkotását a gyerekekre bízták. Rengeteg ötletes és kreatív pályamű érkezett a felhívásra, a legjobb alkotásokat a mai fesztiválon is kiállították. A Tejszív történetek új főhősével hamarosan a nagyközönség is találkozhat, hiszen a Terméktanács jövőbeli reklámfilmjeiben, plakátjain is az új kabalafigura hívja majd fel a figyelmet a tejfogyasztás fontosságára.

(nak.hu/MTI/Tej Terméktanács) (fotó: Tej Terméktanács)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám