`

Nagy István agrárminiszter a Magyar Állattenyésztők Lapjának adott év végi interjújában leszögezte: a tárca jövőre minden eddiginél több jogcímen és összességében több forrással kívánja javítani az állattenyésztők versenyképességét.


(…) – 2019-ben a tárca milyen intézkedésekkel és támogatásokkal fogja segíteni az állattenyésztőket?

– Jövőre is átfogó intézkedésekkel kívánjuk segíteni az állattenyésztőket, többek között a már klasszikusnak tekinthető jövedelempótló és beruházási támogatásokkal, valamint kedvezményes hitelprogramokkal és a szakképzési rendszerünk fejlesztésével. Folyamatos munkát igényel az állategészségügyi státuszunk megőrzése és ennek alapján lépésről-lépésre bővítjük az exportpiaci lehetőségeket. 2019-ben is folytatódik az alapvető élelmiszerek áfájának üzemezett csökkentése, hiszen az ESL és UHT tejek is az 5%-os forgalmi kulcs alá kerülnek január elsejével.


– Milyen forráskeretei lesznek a közvetlen támogatásoknak?

– Az uniós közvetlen támogatásoknál 2015-ben bevezetett változtatásoknak köszönhetően az állattenyésztők a termeléshez kötött jogcímeken keresztül az utóbbi években lényegesen több forráshoz tudtak jutni és ez nem lesz másképp az új évben sem. A húshasznú anyatehén, hízottbika, tejhasznú tehén és juh termeléshez kötött jogcímek keretösszege 2019-ben mintegy 42,2 milliárd forint. Emellett a gazdák még területalapú, zöldítési, szemes és szálas fehérjenövény termeléshez kötött támogatásokat igényelhetnek, ez utóbbiak keretösszege 8,7 milliárd forint. A területalapú alaptámogatás és a zöldítés hektáronkénti együttes összege – árfolyamtól függően – továbbra is 72 ezer forint körül alakul.


– A nemzeti költségvetésből fizetett jogcímekre jut elég pénz?

– A nemzeti költségvetésből finanszírozott programok fenntartása és új állami támogatási lehetőségek megnyitása prioritás számunkra. Az ország 2019. évi költségvetéséről szóló törvényt már júliusban elfogadta a parlament, az abban szereplő sarokszámok, amelyek egyebek mellett a támogatások nemzeti lábát is jelentik, nem változtak, ami jó hír, hiszen ezek jelentős összegek kiutalását teszik lehetővé a tenyésztők számára. Az átmeneti nemzeti támogatásokra 78,3 milliárd forint áll rendelkezésre. Ez az összeg biztosítja, hogy a szarvasmarha, a tej, a juh ágazatok támogatása 2019-ben is megemelt összegekkel valósuljon meg, valamint a kecsketartók támogatási szintje is fenntartható maradhasson. A költségvetés keretein belül kiemelt figyelmet fordítunk a közvetlen uniós forrásokból nem részesülő baromfi- és sertéságazat segítésére, ami leginkább az állatjóléti jogcímeken keresztül valósítható meg. Ezekre összesen több mint 30 milliárd forintot szánunk 2019-ben. 2018 második felében megemeltük egy milliárd forinttal az állatbetegségek megelőzésére és felszámolására (11,5 milliárd), továbbá 800 millió forinttal az állati hulla elszállításra és megsemmisítésre nyújtott támogatások (4,4 milliárd) keretösszegeit. Jó hír, hogy 2019-ben a megnövelt kerettel számolhatnak az állattartók. Számos ún. csekély összegű támogatási konstrukciót dolgoztunk ki az utóbbi években, amelyekkel célzottan és gyorsan igyekszünk többek között a tenyésztőket is segíteni. Jó példa erre a nyúltenyésztési, a méhészeti, a tenyészkos- és tenyészbak-beállítás támogatása vagy a nemrég meghirdetett, mangalicatartóknak nyújtott de minimis támogatás. 2019-ben 1,1 milliárd forintos keretösszeggel folytatódik a sertésstratégia megvalósítása, a PRRS mentesítésre pedig 872 millió forint áll rendelkezésre. A hazai tenyésztőszervezetek és rajtuk keresztül a magyar állattenyésztők versenyképességét segíti, a globális szerepre törekvő, tőkeerős külföldi tenyésztő-vállalkozások terjeszkedésével szemben az állattenyésztési feladatok elvégzésére nyújtott 1,3 milliárd forint támogatás.


– A támogatott hitelprogramok 2019-ben is rendelkezésre állnak?

– Igén és örömmel tapasztaljuk, hogy ezek egyre népszerűbbek. Januártól a sertéstartók lehetőségei tovább bővülnek, hiszen az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelhez kapcsolódóan kiemelt, (100%-os) kamat-, kezességi díj és költségtámogatást vehetnek igénybe, így számukra a hitelfelvétel ingyenessé válik. A kedvező feltételrendszerű, akár 3 éves futamidejű hitel segítséget nyújthat az afrikai sertéspestis kapcsán jelentkező árcsökkenés vagy értékesítési nehézségek miatt előálló likviditási problémák áthidalására. Továbbra is igényelhetők az MFB Zrt. által nyújtott korábbi hitelprogramok, így az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020, az MFB Élelmiszeripari Forgóeszköz Hitelprogram 2020, és az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020, amelyek akár 6-7 éves futamidejű forgóeszköz finanszírozási lehetőséget nyújtanak, 60%-os kamattámogatás mellett. A kis és középvállalkozói szektor hitelezését segítendő a kezességvállalási díjakat továbbra is támogatjuk.


(forrás: Magyar Állattenyésztők Lapja, 2018 decemberi szám)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám