Állattenyésztés

Az állatorvosi közegészségügy talán sohasem volt annyira szem előtt, mint napjainkban – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az Állatorvostudományi Egyetem pénteki tanévnyitó ünnepségén.

 

Az államtitkár hangsúlyozta ma már nem elég csak az állategyedek és állományok gyógyításával foglalkozni, emellett az állat, ember, természet kapcsolódásának figyelembevételére, preventív és fenntarthatósági szemléletére is szükség van. 2015-ben éppen e komplex gondolkodás jegyében alapították meg az egyetemen az Élelmiszerlánc-biztonsági Kihelyezett Tanszéket, melyben az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az Állatorvostudományi Egyetem együttműködése, közös tudásbázisa intézményesült. A tanszék fő célkitűzése az élelmiszerlánc-biztonság és az állatorvosi közegészségügy megismertetése a hallgatókkal, illetve közös kutatások, oktatási feladatok megszervezése.

Zsigó Róbert leszögezte: az egyetem bármely tanszékéről legyen szó, a globalizációs folyamatok nem rekeszthetők ki onnan, hiszen már jelenleg is tapasztaljuk, hogy a klímaváltozás következtében korábban „egzotikusnak gondolt” betegségek jelennek meg és terjednek Európa-szerte. Hazánk aktuális problémája az afrikai sertéspestis, és a vele összefüggésben adódó betegség-mentesítési feladatok az itt ülőkre vagy akár az elkövetkező 10-20 évben végző állatorvosokra is rónak majd tennivalókat.
– Az állategészségügyi szolgálat jó néhány sikertörténettel büszkélkedhet a nemzetközileg elismert mentességek megszerzése, megtartása terén – mutatott rá. Példaként említette a 2014-ben a gümőkórtól, 2015-ben az Aujeszky-féle betegségtől való mentesség uniós szintű elfogadását. Ugyancsak sikerként könyvelhető el, hogy a közelmúltban Magyarországon is nagy gazdasági károkat okozó, magas patogenitású madárinfluenza-járvány sikerült felszámolni.

Zsigó Róbert emlékeztetett rá, hogy a jövő állatorvosai a nemzetgazdasági jelentőségű szakmai kihívásokkal néznek szembe a közigazgatásban, a laboratóriumokban, a gazdasági haszonállatok és a társállatok gyógyítása során vagy éppen a tudományos kutatómunkában. Mindehhez, az állatokon túl, az emberekkel is bánni tudó, felkészült szakemberek van szükség.

Az egyetemre 2018-ban 157 magyar, valamint 300 külföldi hallgató nyert felvételt. Az Állatorvostudományi Egyetemen Európában egyedülálló módon három nyelven, magyarul, angolul és németül folyik az oktatás. Kiváló egyetemünk a kontinens 97 állatorvosképző intézménye közül hetedikként nyerte el a teljes akkreditációt.


(AM Sajtóiroda)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei