Állattenyésztés

Az egészséges sertéseket is levágják az afrikai sertéspestis miatt Romániában. Az országban hatalmas csapást kapott az állattenyésztés. A sertéshús ára pedig emelkedni fog – írta a Kronika.ro.


Amióta egyre kiterjedtebb területekre gyűrűzik be az afrikai sertéspestis Romániában, folyamatos a találgatás, hogy a járvány kihat-e a sertéshús árára.
– Hosszú távon várhatóan drágulni fog a sertéshús az afrikaisertéspestis-járvány miatt – jelentette ki a Kronika.ro megkeresésére Könczei Csaba, a Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője.

Mint magyarázta, rövid távon viszont csökken a sertéshús ára, elsősorban a fertőzés által érintett megyékben. Ez azért is veszélyes, mert ezt a helyzetet kihasználják a böllérek, akik olcsón felvásárolják a húst a járvány sújtotta megyékből, és a tiltás ellenére megpróbálnak kereskedni vele.

Könczei Csaba elmondta: Háromszéken már előfordul, hogy levágják az egészséges disznókat, hogy kisebb legyen a káruk, ha mégis beüt a vész és a hatóságok elrendelik a kényszervágást. Hozzátette a romániai állattenyésztésre hatalmas csapást mért a járvány, a kényszervágások miatt jelentősen megcsappant a sertésállomány, ezért hosszú távon várhatóan növekedni fog a hús ára.


(forrás: kronika.ro)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei