Állattenyésztés

A magyar méztermelők jelentős bevételtől esnek el a csomagolás hiánya miatt, ezért az agrártárca vezetője szerint itthon kell megoldani. Emellett vizsgálják a nagyszámú méhpusztulást is.


Belföldön kell palackozni a kivitelre szánt magyar mézet, mert csomagolás nélkül a gyenge minőségű távol-keleti mézek javítására használják föl a külföldi üzemek – mondta Nagy István agrárminiszter a Kossuth Rádió reggeli műsorában szerdán. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a magyar termelők jelentős bevételtől esnek el a csomagolás hiánya miatt.
Hozzátette ugyanakkor, hogy Európában mézhiány van, miközben a magyar termelés évente 15-20 ezer tonnával meghaladja a belföldi fogyasztást, ezért, mint hangsúlyozta, kiválóak a kiviteli lehetőségek. A miniszter szorgalmazta azt is, hogy rövid távon legalább a másfélszeresére emelkedjen a belföldi mézfogyasztás.

Nagy István közölte azt is, hogy a minisztérium minden eszközzel azon dolgozik, hogy kiderítse, miért pusztultak el idehaza tömegesen a méhek az elmúlt hetekben. Úgy vélte, a háttérben összetett jelenség állhat, mivel külföldön is ugyanez történt, eredetére azonban egyelőre nincs magyarázat.


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei