Állattenyésztés

A következő hetekben az Agrárminisztériumban tematikus napokat tartanak, hogy a szaktárca vezetői és az ágazatok legfontosabb szereplői találkozhassanak egymással. Első alkalommal a sertéságazat kérdéseiről egyeztettek – írta a Világgazdaság.


Sok probléma merült fel: az állategészségügyi helyzettől kezdve a piacra jutás kérdéskörén és a nyomon követhetőségen át egészen a minősítés kérdéséig lényegében a teljes ágazatot átívelően mondták el észrevételeiket a jelenlévők.


Sertéspestishelyzet


– A sertéságazatban sikerült elkerülni a súlyos válságot A megbeszélésen hangsúlyosan került elő a sertéspestis, de tényszerűen meg lehet állapítani, hogy a piaci árak az uniós trendeket követik, a magyar kormánynak sikerült megakadályoznia a nagyobb bajt, miután elérte, hogy az ázsiai importőrök is csak az érintett megyékből tiltsák a bevitelt – mondta a Világgazdaságnak Nagy István.

A lassú áremelkedés melletti kiegyensúlyozott nemzetközi és hazai piaci helyzetre való tekintettel a hazai sertéspiac vonatkozásában megalapozatlan pánikhelyzetről beszélni. A sertéságazatban az állategészségügyi problémákon kívül egyelőre nem látható olyan piaci zavar, amely súlyos válságot okozhatna. Fontos megjegyezni, hogy afrikai sertéspestist (ASP) Magyarországon egyelőre csak vaddisznóban találtak.
– A piaci helyzet megtartása elsősorban az ASP terjedésének és a házi sertésekre való átterjedésének megakadályozásával tartható fenn – mutatott rá az agrárminiszter. –

A kereskedelmi veszteségek enyhítése, az exportpiacok visszanyerése és az uniós eljárásrendhez hasonló regionalizáció érvényesítése érdekében a kormány mindent megtesz. A megkezdett tárgyalások eredménye, hogy például Hongkongba, Új-Zélandra és Kanadába az érintett megyéken kívüli területekről továbbra is lehetséges a sertéshústermékek exportja.


Hitel


– Az afrikai sertéspestis miatt valamennyi sertéstartó számára kamat- és költségmentes Agrár Széchenyi-kártya-folyószámlahitelt kívánunk biztosítani – mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár. Hozzátette, mind a kamatmentes hitelt, mind a kocák utáni támogatást csekély összegű támogatás formájában van mód bevezetni az európai uniós támogatási szabályok keretei között.


PRRS-mentesítés


A sertés reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómája (PRRS) a modern sertéstartás világszerte előforduló, vírus okozta fertőző betegsége. Egybehangzó vélemények szerint a legjelentősebb gazdasági kárt okozza a sertéságazatban. 2017 óta dedikáltan évi 875 millió forint áll rendelkezésre a programra, a kormány 2014 óta több mint ötmilliárd forinttal támogatja a PRRS-mentesítésen keresztül a sertéságazat fajta- és technológiaváltásának folyamatát.
Immár tíz megye és 114 járás teljes területe hivatalosan mentes, 12 járás hivatalos elismerése pedig adminisztratív szakaszban tart. Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár felhívta a figyelmet, hogy az egyeztetésen is bebizonyosodott: rengeteg téves információ kering a mentesítés folyamatáról, ezért fokozni kell a programmal kapcsolatos hivatalos információk megjelenését.


Nyomon követés


Az intelligens élelmiszerlánc-biztonsági elemző rendszer (INTEL) fejlesztésének részeként megújul a teljes sertésszektor nyomon követése, amely előreláthatólag 2019 januárjában léphet az első tesztelési fázisba. Utána a vágóhidak, a korábbi papíralapú helyett, teljesen elektronikus dokumentálással tudnak szállítmányokat fogadni, jelenteni és azokból mellékterméket leadni. A minősítési adatokat szintén az összekapcsolt elektronikus rendszerben rögzítik. Már zajlik a rendszer tesztelése és előzetes hibajavítása. A fejlesztések eredményeként valamennyi ágazati szereplőnél csökken a papíralapú dokumentációs kötelezettség, az adminisztrációs teher, és lehetővé válik az adatok szolgáltatása és elemzése a szektor valamennyi szereplője számára.


(forrás: vg.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok