A halfeldolgozás feltételeinek javítására 2,6 milliárd forint fordítható a Magyar Halászati Operatív Program (MAHOP) mintegy 15 milliárd forintos forrásából – jelentette be a földművelésügyi miniszter.
– A szaktárca az ágazati szereplőkkel összefogva eddig is több lépést tett a belföldi édesvízihal-fogyasztás növeléséért, most pedig a halfeldolgozás fejlesztését, korszerűsítését, új feldolgozó üzemek létesítését kívánja ösztönözni – fogalmazott Fazekas Sándor miniszter. A tárcavezető a Minőségi magyar hal tanúsító védjegy átadásakor, a budapesti Központi Vásárcsarnokban rendezett ünnepségen kiemelte: a minőségi haltermelést szolgálja a most bevezetett Minőségi magyar hal tanúsító védjegy is. Ugyanis az biztosítja a nyomonkövethetőséget, a kiváló minőséget, valamint bizonyítja, hogy magyar termékről van szó. Hozzátette, egyre nagyobb az igény az év minden szakában elérhető, konyhakész halhús iránt.
A miniszter a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. részére a buzsáki telephelyén termelt pontyra és a balatonlelle-irmapusztai telepén termelt pontyra és fogassüllőre adta át a tanúsítványt. A Minőségi magyar hal tanúsító védjegyet az Aranyponty Halászati Zrt. számára is átadta a földművelésügyi tárca vezetője, a sáregres-rétimajori telephelyén termelt pontyra.
Fazekas Sándor az MTI-nek elmondta: a magyar halfogyasztás az utóbbi években mintegy a harmadával, 6 kilogramm körüli mennyiségre nőtt évente, fejenként, a tárca célja, hogy a tendencia folytatódjon. Az FM arra számít, hogy jövőre mintegy negyven védjegybirtokos lesz. A védjegy-használatról egy olyan szakmai testület dönt, amelybe egyenlő számú szakértőt delegál az FM és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MAHAL).
Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a tanúsítvány sokat jelent a cég számára, mivel a tudatos, a minőségre adó vásárlók egyre többen vannak. Hozzátette, a védjegy garantálja, hogy a "tótól a tányérig" végigkövethető a termék.
(MTI)