Leszámolt a madárinfluenzával a hazai baromfipiac, a termelés hosszú idő után októberben ismét visszaállt eredeti szintjére. A járvány ugyanakkor nem tűnt el nyomtalanul – írja a Magyar Idők keddi számában.
Kisebb maradványtünetekkel, de mára kigyógyult a hazai baromfiágazat a madárinfluenza-járványból – mondta a lapnak Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács (BTT) elnöke. A szakember szerint október volt az első olyan hónap az évben, amikor a levágott baromfi mennyisége elérte a korábban megszokott szintet. Bár az év végén erősödő forgalomra számítanak, az ágazat idei teljesítménye így is alulmúlja majd a tavalyi értékeket.
Az elnök emlékeztetett arra, hogy április óta nem találtak újabb fertőzött állatot a hazai állattartó telepeken, ebben pedig a szigorú hatósági munka mellett a termelőknek is nagy szerepük volt.
– A gazdálkodók sokat tettek annak érdekében, hogy megfeleljenek az országos főállatorvos által rendeletben rögzített előírásoknak. A munka eredményes volt, ezért is bízunk abban, hogy ebben a szezonban elkerüli hazánkat a megbetegedés, vagy ha mégis megjelenik a vírus az országban, a járvány mértéke jóval kisebb lesz, mint egy éve – fogalmazott az ágazat szereplőit összefogó szervezet vezetője.
A járvány a legnagyobb problémát a víziszárnyasok tartásában okozta: a fertőzés miatt a megszokottnál jóval kevesebb libát és kacsát tudtak feldolgozni az üzemekben. A szűkös kínálat pedig az árakra is hatással volt. Bár az év elején a korábbi 27 százalékról öt százalékra csökkent a baromfihúsok forgalmi adója, a liba és a kacsa ára hamar emelkedésnek indult. A BTT becslése szerint a fertőzés megjelenése miatt átlagosan tíz százalékkal nőttek az árak a hazai piacon.
A drágulás a csirkénél is egyértelműen elindult. Míg az év első hónapjában azonnali áresést okozott az áfacsökkentés, néhány hónapja megkezdődött a drágulás. Az áremelkedés részben a belpiaci kereslet élénkülésének tudható be. Csorbai Attila szerint a csirkehús forgalma az év eleje óta 8-12 százalékkal nőtt, ami bizonyos vállalkozásoknál az export rovására ment. A csirke mellett idén a pulykahús is jobban fogyott a megszokottnál. Ennek oka – az áfacsökkentés hatásai mellett –, hogy a madárinfluenza miatt egy időre gyakorlatilag hiánycikk lett a kacsahús a hazai boltokban, a vásárlók pedig pulykahússal helyettesítették a hiányzó terméket.
(Magyar Idők)