Állattenyésztés

Megújult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal debreceni laboratóriuma, a labor új, fokozott biológiai biztonságot is kielégítő, molekuláris biológiai részlegét mintegy 110 millió forintból alakították ki.


A NÉBIH Magyarországon egyedülálló, komplex laboratóriumi hálózattal rendelkezik, amit folyamatosan fejlesztenek. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj 10 százalékát kötelezően fejlesztésre fordítják, ami az épületek korszerűsítése mellett a legmodernebb műszerek beszerzését is lehetővé teszi. Ennek a programnak a részeként valósították meg a debreceni laboratóriumot is – közölte a szerdai átadáson Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. A vizsgálati bemutatóval egybekötött bejáráskor elmondta: ezen a helyszínen minta beérkezésétől a vizsgálati eredmény kinyomtatásáig mintegy öt óra telik el, ami európai viszonylatban is kiemelkedő eredménynek számít.

Az államtitkár megjegyezte, a megújult debreceni laboratórium a legnagyobb kockázatúnak ítélt ukrán és román határ melletti területekről beérkező minták esetében 24-36 órára rövidíti le a vaddisznó kilövése, vagy az elhullott állat megtalálása és a vizsgálati eredmény kiadása közti időt, ami remélhetőleg az elkövetkező időszakban is biztosítja a betegségek feltartóztatását hazánk határainál.

A NÉBIH Debrecen mellett Budapesten és Kaposváron működtet állategészségügyi diagnosztikai laboratóriumot. Abonyi Tamás, a hivatal állategészségügyi diagnosztikai igazgatóságának vezetője hozzátette: laboratóriumaikban 2016-ben összesen 65 ezer vizsgálati megrendelést iktattak, ebből 19 ezret Debrecenben. Ez csaknem egymillió minta vizsgálatát jelentette. Debrecenben mintegy 250 ezer mintából 500-550 ezer vizsgálati eredmény született tavaly.

 


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok