Állattenyésztés

Nagy szerepük van az állattenyésztőknek az agrárium nemzetgazdasági húzóágazattá válásában – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken, Kaposváron, a Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN) és társrendezvénye, a Magyar Lótenyésztési Napok megnyitóján.


A miniszter beszédében az állattenyésztésben rejlő lehetőségek mellett a pénzügyi források fontosságára hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy az európai uniós tagországok közül Magyarországon bővült a legnagyobb arányban a szarvasmarha-állomány az utóbbi években, a baromfiágazat gazdasági teljesítménye pedig a negyedével nőtt a 2010-2016 közötti időszakban, ami a hetedik legnagyobb bővülés az unóban.

Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy az agrártárca a jövőben is komoly szakmai partnere kíván lenni az állattenyésztőknek. Utalt arra, az ágazatnak nyújtott segítség részeként a termeléshez kötött támogatásokon keresztül, állatlétszám alapján, évente 40 milliárd forintot kapnak az állattartók, és további 8 milliárd forint jut fehérjetakarmányok termesztésének támogatására, ezzel is ösztönözve az állattartást Magyarországon. A miniszter szólt az élő genetikai erőforrások védelmének jelentőségéről is. Hangsúlyozta, hogy a Vidékfejlesztési Program jelentős támogatást nyújt az őshonos állatfajták tartásához, a hozzájuk kapcsolódó kultúrtörténeti értékek megismertetéséhez.

A megnyitót követően az agrártárca vezetője Szita Károly Kaposvár polgármesterével felavatta Kozma Ferencnek, a magyar agrárium aranykora egyik megalapozójának, Mezőhegyes lótenyesztésének fellendítőjének mellszobrát.

A tizenegyedik alkalommal megszervezett Kaposvári Állattenyésztési Napokon 200 kiállító mutatkozik be, a háromnapos esemény programjaira 30 ezer látogatót várnak. Lesznek tenyészállat-bemutatók, takarmányozással, agrárfinanszírozással kapcsolatos fórumok is.

 


A korszerű tudásért

Az agrárium sikerességének egyik legfontosabb záloga a jól képzett, korszerű gyakorlati tudás birtokában lévő szakemberek sokasága - mondta Fazekas Sándor Kaposváron, az agrárszakképző iskolák országos tanévnyitóján. Rámutatott: a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában 47 intézmény 62 helyen, a tavalyinál valamivel több, 21 ezer diákkal kezdi meg az idei tanévet. Mint mondta, a minisztérium a második legnagyobb intézményfenntartóként vesz részt a szakképzésben, ezért kötelessége, hogy intézményei korszerű tudást adjanak, elhelyezkedési lehetőséget biztosítsanak az ágazatban, kielégítsék a munkaerőpiac igényeit.


 

 

(MTI/ FM Sajtóiroda)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok