Állattenyésztés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állatvédelmi Igazgatósága szigorúan ellenőrzi az állatok szállítását a nyári nagy melegben. A szabályok betartatását uniós csoport is vizsgálja.


Ahogy az embereket, az állatokat is megviseli az extrém magas hőmérséklet, de ameddig mi be tudunk húzódni árnyékos, hűvös helyre, az állatok ki vannak szolgáltatva, ezért nagyon oda kell figyelni rájuk – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állatvédelmi Igazgatóságának helyettes vezetője. Pallós László hozzátette, fontos, hogy a szabadban lévő állatoknak biztosítsunk árnyékos helyet és folyamatosan kapjanak ivóvizet.

A zárt telepeken, ahol nagy létszámban tartják az állatokat, mesterséges szellőztetőberendezés biztosítja a klímát, kiemelten fontos, hogy ez megfelelően működjön. A hivatal azt javasolja, hogy lehetőség szerint a haszonállatok szállítását a hajnali és az esti, hűvösebb órákra időzítsék. Pallós László hozzátette, nyolc órán túli hosszútávú szállítás esetén a hatósági állatorvosok szigorúan betartatják az állatvédelmi előírásokat.
– A héten éppen egy uniós ellenőrző csapat vizsgálja ezeknek a teljesülését. Az előírások meglehetősen szigorúak, például pontos tervezést követelnek meg. A járműveknek nyomkövető-, hőmérsékletregisztráló-rendszerrel kell rendelkezniük, automata önitatóval folyamatos ivóvíz-ellátást kell biztosítani, és bizonyos időközönként meg is kell állni megitatni az állatokat. A hatóság különösen ebben a nagy melegben szigorúan veszi az előírások betartását – jegyezte meg.

 


(Inforádió)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok