`

Tovább erősíti az eszköztárát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az illegális tevékenységet végzők kiszűréséhez, ebben kulcsfontosságú szerepe lesz az Intelligens Élelmiszerlánc-biztonsági Elemző Rendszer kifejlesztésének és felhasználásának.

 

A drog után az élelmiszerhamisítás a második legjövedelmezőbb illegális üzlet a világon – adott hatásos magyarázatot arra Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke, hogy miért van szükség az eddiginél is szigorúbb és hatékonyabb ellenőrzésre, illetve, hogy mi is indokolta a hivatal keretein belül az Intelligens Élelmiszerlánc-biztonsági Elemző Rendszer (Intel) létrehozását.

 

Új idők, új módszerek

 

A 3,8 milliárd forintos beruházás előkészítését még 2015-ben kezdte el a NÉBIH, a konkrét megvalósítás pedig néhány hete kezdődött el – a február 28-i Intel-bemutató a projekt hivatalos nyitórendezvénye volt. Oravecz Márton hozzátette, a tisztességtelen szereplők ellen a klasszikus igazgatási ellenőrzési módszer már kevés, velük szemben új módszerek, új rendszer bevezetésére van szükség. Mint mondta, az Intel-lel a hivatal célja, hogy a meglévő rendszerek optimalizálása, korszerűsítése, illetve továbbfejlesztése révén minél több adat kerülhessen a kockázatelemző és -kezelő rendszerbe, egyúttal megtörténhessen a kapcsolódó hatósági feladatellátás egyszerűsítése, valamint az ügyféloldali folyamatok elektronizálása, az e-ügyintézés bevezetése.

Az Intel felépítését, működését Zarka Péter, a NÉBIH főosztályvezetője szemléltette – stílusosan egy, a sertés részeit mutató ábrával. Nem utolsó sorban azért is ezzel, mert az Intel egyik fő feladata a sertés nyomon követési rendszer bevezetése.
– Az egész szíve-lelke az adattárház, ide kerül be valamennyi releváns, a NÉBIH munkatársai által felvett és rögzített adat, de az ügyfél által az ügyintézése során megadott és ellenőrzött adatok is – jegyezte meg Zarka Péter.

 

Példaként említette, hogy ha valaki állattartó telepet (sertéstelepet) kíván létrehozni, a kérelmét majd az engedélyt is rögzítik, illetve térinformatikai megoldásokkal térképen is elhelyezik. Ha pedig ökológiai gazdálkodást szeretne folytatni az illető, akkor az ennek megfelelő feltételeket is tárolják. Ezt követően a sertés mozgását is figyelik – mert egy-egy állatot nem biztos, hogy ugyanazon a telepen nevelnek fel, mint ahol megszületett –, illetve követik egészen a vágóhídra kerüléséig. Továbbá egy-egy állat elhullását azonnal fel kell vinni a rendszerbe, mint ahogy a nem emberi fogyasztásra szánt melléktermékek „sorsára” vonatkozó adatokat is.
– Ha ugyanis például a gazdálkodó ezer állatra kért engedélyt, de ellenőrzéskor csak nyolcszáz található a telepen, akkor a hiányzó kétszázzal el kell tudni számolni – tette hozzá a főosztályvezető.

Az Intel-hez kapcsolódik még egy megújult laboratóriumi rész, egy járványügyi intézkedéseket támogató rész, a NÉBIH ellenőrzési tevékenységét segítő kockázatkezelő és -elemző rész is.


Zarka Péter kulcsfontosságúnak nevezte a keresztellenőrzések bevezetését, amelynek szerinte „nem feltétlenül örülnek majd az ügyfelek, a gyanús dolgok hamarabb kibuknak”. Ezt úgy érzékeltette, hogy az EKÁER-adatok alapján – amelyek szintén bekerülnek az Intel-be – látható, hogy egy telepre naponta mennyi nyersanyag érkezik, és az ehhez képest nagy vagy alacsony mennyiségű termelés „szemet szúrhat”.
– Ez pedig azt jelenti, hogy vagy eltűnik bizonyos mennyiségű nyersanyag a telepről, vagy máshonnan kerül oda. Így aztán célzott ellenőrzést is lehet végezni – mondta.

 

Belső bővítés


Azt már a nak.hu-nak mondta el Zarka Péter, hogy az Intel-lel az erőforrások hatékonyabb kihasználására is törekednek. Ugyanis a keresztellenőrzések, a kockázatelemzés révén ott tudnak hangsúlyosabban jelen lenni, ahol indokolt a kontroll, mert lehet, hogy az a jobb, ha egy sertéstelepen szűrnek ki valamit, mint az, hogy egy őstermelőnél megállapítják, hogy jogszerűen végzi a tevékenységét. A főosztályvezető kérdésünkre azt is elárulta, hogy az Intel-lel a NÉBIH meglévő portálját bővítik, az ügyfelek a meglévő profiljukon keresztül csatlakozhatnak hozzá. Az ügyfelek többek között képet kaphatnak valamennyi, velük szemben folytatott NÉBIH-eljárásról és -ellenőrzésről, valamint e-ügyintézést is kezdeményezhetnek majd. Ugyanakkor nem minden marad titokban, csak a két fél között, Zarka Péter szerint az Intel segítségével felderített és közérdekélődésre számot tartó ügyeket továbbra is nyilvánosságra fogják hozni.

Az Intel teljes, komplex rendszere 2018. novemberére készül el, viszont Zarka Péter szerint egyes részei korábban is üzemelhetnek.

 


(nak.hu)  (fotó: NÉBIH)

 


Egérürülék a hűtőkamrában

Az Intel létjogosultságát egy friss NÉBIH-hír is igazolta. Egy Győr-Moson-Sopron megyei húsboltban és a hozzá tartozó előállító helyen tartottak ellenőrzést a múlt héten a Nemzet Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei. Az egységben számos szabálytalanságot, köztük súlyos higiéniai problémákat találtak az ellenőrök: többek között az udvaron főzték a sertésfejet, a hűtőkamrában egérürüléket fedeztek fel, a termelésről napi nyilvántartást nem vezettek, nyomon követési rendszert nem működtettek. Az akció során több mint 9,5 tonna élelmiszer megsemmisítését rendelték el a NÉBIH munkatársai. Részletek a NÉBIH oldalán.


 

 

 

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám