`

Több szálon zajlanak a tervezőmunkák a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságban, ahol adottak a stabil gazdálkodás feltételei. A lótenyésztés mellett növénytermesztéssel és tejtermeléssel is foglalkoznak.

 

Január 2-án került át a ménes a részvénytársasági formában működő Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdasághoz, így újfajta tenyésztői programot tudnak elindítani. Mint Farkas Sándor, a ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos elmondta, a Visegrádi négyek készenléti rendőri lovas egységei, valamint a magyar lovas díszszázad számára is tenyésztenének, illetve idomítanának lovakat, és emellett elkülönülne a sportolók, díjlovaglók, fogathajtók számára tenyésztett állatok köre. Továbbá szeretnék megkezdeni körülbelül száz gidrán ló visszatelepítését.

Farkas Sándor megjegyezte, mintegy három hete mintákat vettek az ősszel késve elvetett növényfajtákból, a repcéből, búzából, őszi árpából és lucernából. Mint mondta, a nem sokkal a nagy téli fagyok előtt kikelt, gyenge fejlettségű növények is életképesek voltak, így „ha rekordtermés nem is várható, de jobb a helyzet, mint hittük". Új növénykultúraként 260 hektáron cukorrépát is fognak termeszteni; erre, valamint a repce és az olajnapraforgó termelésére már a szerződést is megkötötték. Ugyancsak kötöttek szerződést a 2600 hektáron termesztett hibrid kukorica értékesítésére. Leszerződtek a tejértékesítésre is, így Farkas Sándor bizakodik abban, hogy nyereséges évet tud zárni a gazdaság.
Arról a kormánybiztos még nem tudott nyilatkozni, hogy milyen árbevétellel kalkulálnak, de mint mondta, mintegy 450-500 millió forintos eredményt szeretnének elérni az első teljes gazdasági évben.

Várhatóan egy-két héten belül kiírják a közbeszerzést a szarvasmarhatelep rekonstrukciójára, valamint egy tisztító, szárító, takarmánykeverő és raktár funkciójú telep kialakítására. Legkésőbb 2018 végére szeretnék befejezni a munkálatokat.

 


(MTI)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám