Kacsa és liba helyett nyulat fogyaszthatnak a különlegességre vágyó vásárlók. A Magyar Időkkel a szaktárca azt közölte, hogy a madárinfluenza okozta piaci rést érdemes lenne nyúlhússal kitölteni.
A madárinfluenza-járvány miatt kialakult piaci helyzet lehetőséget teremt arra, hogy a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a kevéssé ismert nyúlhúst is népszerűsíthesse. Nagy István miniszterhelyettes, a tárca parlamenti államtitkára a Magyar Időknek elmondta: a kormány azon dolgozik, hogy megismertesse a fogyasztókkal a nyúlhús fogyasztásának pozitív hatásait. A miniszterhelyettes szerint mivel a kacsa- és a libahús eleve különlegesség a baromfitermékek piacán, a hasonlóan különleges és árban is megegyező nyúlhússal lehetne feltölteni az üresen álló pultokat.
A nyúlhús forgalma alacsony, egy évben alig 20-40 dekagrammot fogyasztanak belőle a magyarok. Ebből 20 dekagrammot a termelőktől, a boltokban, piacokon megvásárolt hús tesz ki, míg a fennmaradó rész a háztáji gazdaságokból származik. A nyúltartást egyébként a tárca a ,,Nyúl-unk a munkáért” elnevezésű programja is támogatja.
Nagy István jelezte: a két nagy hazai vágóhíd tájékoztatása szerint van szabad kapacitásuk, így gond nélkül tudnának szállítani a hazai áruházláncokba is. Az üzemekben egy év alatt 5670 tonnányi nyúlhúst dolgoznak fel. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körben elérhetővé váljon a húskülönlegesség a boltokban, az FM az áruházláncokkal egyeztetne a piaci megjelenésről.
Juráskó Róbert, a Nyúl Terméktanács elnöke szerint a gyenge belföldi kereslet oka egyrészt az, hogy a fiatalabbak nem ismerik a nyúlhúst, a háziasszonyok nem tudják, hogyan kell feldolgozni a magas fehérje- és alacsony zsírtartalmáról ismert húsfélét, másrészt kevés helyen kapható ma az országban, ami szintén visszafogja a fogyasztást.
A nyúltenyésztéssel itthon több száz család foglalkozik, egy részük háztáji körülmények között, rajtuk kívül 60-70 nagyüzemi telep működik az országban. A két magyar tulajdonú vágóhíd tavaly mintegy 4,5 millió nyulat dolgozott fel. Ennek a 95-97 százaléka az exportpiacokra, a fennmaradó 3-5 százalék landol a magyarok tányérján. A terméktanács ezt az arányt szeretné a jövőben 25-30 százalékra emelni úgy, hogy minél több boltba kerüljön elfogadható áron a hazai nyúlhúsból.
Az elnök szerint a hazai termelést szerinte viszonylag rövid idő alatt fel lehetne futtatni, a rendelkezésre álló technológiával ugyanis akár a mostani mennyiség kétszeresét is piacra tudná dobni az ágazat.
(Magyar Idők)