Állattenyésztés

A délkelet-oroszországi Tuvai Köztársaság területén a vándormadaraknál alig két hónapja észlelt H5N8-as típusú madárinfluenza terjedt át a tenyésztett baromfira, a fertőzés veszélye 2017 tavaszáig fennáll – állítják az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértői. Közben Magyarországon újabb megbetegedés történt, ezúttal Bács-Kiskun megyében.

 

A FAO szerint a vándormadaraknál észlelt vírus, amely fertőző más szárnyasokra is, terjedését dél-nyugati irányba valószínűsítették szakemberek, a madarak őszi vonulási útvonala mentén. A legfrissebb jelentések szerint a madárinfluenza ezen típusa jelent meg Lengyelországban, a dél-indiai Kerala tartományban és már Magyarországon is.
– Az elmúlt napok hírei alapján kijelenthető, hogy a vírus a vadmadarakról átterjedt a tenyésztett baromfira – mondta a FAO vezető állatorvosa, Juan Lubroth.
– Október végén egy fertőzött bütyköshattyú-tetemet találtak a Csongrád megyei Fehér-tó partján, a vándormadarak egyik kedvelt pihenőhelyén – mondta a magyarországi helyzetről Andrij Rozstalnyij, a FAO budapesti állattenyésztési szakembere. A magyar hatóságok megerősítették a madárinfluenza gyanúját, amely valószínűleg ugyanaz a törzs, amelyik Oroszországban bukkant föl, és aztán terjedt tovább Indiába is. Az útvonal gyakorlatilag megegyezik a vízimadarak, leginkább a récefélék vándorlási útvonalával.
Két nappal ezelőtt a H5N8 madárinfluenzát észlelték vadmadaraknál Lengyelországban. A virológiai vizsgálatok még tartanak, hogy teljes bizonyossággal kijelenthessék, ugyanarról a törzsről van szó.
A H5-ös altípus megjelenési mintázata újabb bizonyíték arra, hogy a vándormadarak potenciális vírushordozók lehetnek éves vándorlásuk miatt. 2005 óta ez már a negyedik bizonyított, kontinenseket átszelő fertőzési hullám.


A FAO szakértője ezért azt tanácsolja a már érintett országoknak és szomszédaiknak, hogy magas készültségben kövessék a fejleményeket, emeljék a biológiai biztonsági intézkedéseket a baromfitelepeken és természetesen tartsák azokat folyamatos megfigyelés alatt.
A récefélék vándorlási útvonala mentén található összes ország érintett: a közel-keleti államok, az Európai Unió, Nyugat-Afrika, a volt Szovjetunió területe és Dél-Ázsia is. A veszély 2017 tavaszáig fennáll, nem lehet megjósolni, hol lesz a következő vírus észlelés, és hogy egy baromfitelepen vagy vad madaraknál. Az idén Tuvában felbukkant H5N8 madárinfluenza a vizsgálatok jelenlegi állása szerint az emberre nem jelent veszélyt. Az embernél előforduló, a madárinfluenza által okozott A típusú influenza-megbetegedést idáig nem hozták összefüggésbe ezzel a törzzsel.


(MTI)


Ezúttal kacsák
Magyarországon újabb megbetegedés történt, madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivata laboratóriuma a Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsán lévő nagylétszámú kacsatartó gazdaságban. A  fertőzött gazdaság körül 3 kilométer sugarú védőkörzetet, és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet rendel el a hatóság. A H5N8 vírustörzs a baromfiállományokra veszélyes, emberi megbetegedést nem okozott. A vírus terjedésének megakadályozása érdekében a fertőzött állomány leölését az állategészségügyi szolgálat szakemberei már a gyanú alapján megkezdték.
 A kimutatott szerotípus (H5N8) megegyezik a 2016. november 3-án Békés megyei pulykaállományban kimutatott vírustörzzsel - közölte a szaktárca. A minisztérium közleménye szerint a vadmadarak valószínűsíthető fertőzésközvetítő szerepe miatt Bognár Lajos országos főállatorvos már a betegség korábbi megjelenésénél, 2016. november 3-án az egész országra kiterjedően elrendelte, hogy a baromfikat kizárólag teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani és tárolás során biztosítani kell, hogy a takarmányhoz ne férjen hozzá idegen fajú állat.
A Békés megyében kimutatott madárinfluenza-vírus miatt Kanada és Szerbia is korlátozza a magyar baromfi és baromfitermékek bevitelét az országba, így már hét, Európai Unión kívüli ország tiltotta meg az exportot az érintett megyéből vagy Magyarországról. Korábban a Dél-Afrikai Köztársaság, Izrael, Japán és Hong-Kong jelentett be korlátozást magyarországi baromfi bevitelére, Hong-Kong csak Békés megyére vonatkozóan. (MTI)  

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok