`

Hétfőn fejeződik be a madárinfluenzával fertőzött tótkomlósi telep takarítása és fertőtlenítése, ahol az állatállományt kényszerből le is vágták. A telep teljes kártalanításra számíthat. A baromfiexport három hónap múlva indulhat újra.

 


Befejeződött a mintegy kilencezres pulykaállomány felszámolása a tótkomlósi állattartó telepen, ahol a múlt héten mutatták ki a madárinfluenza vírusát – közölte Bognár Lajos országos főállatorvos, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára. A szakemberek hétfőn fejezik be a tótkomlósi telep takarítását és fertőtlenítését. A hatóság munkatársai még hétfőn felkeresik a három kilométeres zónában található nagy létszámú állattartó telepeket, és a héten mintát vesznek a háztáji állományokból is. A laboratóriumi vizsgálatok várhatóan jövő hét elejére zárulnak le. (Békés megyében legutóbb 2015 márciusában jelent meg a madárinfluenza H5N8-as szerotípusa. Akkor egy füzesgyarmati telepen kellett felszámolni a több mint 161 ezres kacsaállományt.)
A betegség lappangási ideje 1-2 nap, újabb megbetegedésről egyelőre nem kaptak bejelentést, így a főállatorvos szerint jó eséllyel sikerült a járványt megfékezni. A közepes méretűnek mondható tótkomlósi gazdaság magyarországi vágóhídra termelt. A főállatorvos információi szerint a telepen csak pulykát tartottak, a jogszabályok értelmében a farmot legalább 30 napig nem lehet ismét betelepíteni.


A Békés megyei állattartó telep százszázalékos állami kártalanításban részesül, ám hogy ez mekkora összeg lesz, Bognár Lajos nem tudta megmondani. A kárbecslést a járási hivatal főállatorvosa végzi, és ő hoz majd kártalanítási határozatot, amellyel szemben a vállalat fellebbezhet. Miután a közigazgatási eljárás lezajlik, és jogerőre emelkedik a határozat, 30 napon belül a kincstár kifizeti a megítélt összeget.
A telep tulajdonosa a történtekről nem kívánt nyilatkozni.


A Japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium november 5-től azonnali hatállyal felfüggesztette az élő baromfi és a baromfitermékek exportját egész Magyarországról. Japánon kívül az izraeli állategészségügyi szolgálat szintén megtiltotta élő baromfi, baromfitermékek és tojások országba történő szállítását; valamint a hongkongi illetékes hatóság is elrendelt korlátozást, de kizárólag Békés megyéből származó szállítmányokra. A helyettes államtitkár elmondta: tárgyalnak a kereskedelmi partnerekkel arról, hogy ne az egész országra, hanem csak a régióra vonatkozóan vezessék be a korlátozást. Mint mondta, ha nincs újabb megbetegedés, a nemzetközi jogszabályok értelmében három hónappal az utolsó fertőtlenítés után lehet feloldani a korlátozásokat.

 


(MTI) (fotó: csabatv.hu)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám