Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint jelentős problémát jelent az agráriumban az antimikrobiális szerek jelenléte. Négy területen javasolnak változást.
Az antimikrobiális gyógyszerek fontos szerepet játszanak a növényi és állati betegségek kezelésében. Ezek helytelen használata, és az ez által e szerekkel szemben kialakult ellenálló képesség azonban mindnyájunkat nagy veszélynek tesz ki.
A probléma a mezőgazdaságot is érinti, és így közvetlenül az ételekre is befolyással van. Az állattartó szektor teljes globális antimikrobiális szer igénye több mint 60 000 tonna évente – és az állati termékek iránti nem szűnő igény miatt ez folyamatosan növekedni fog, állítják a FAO szakértői.
A szervezet szerint a rezisztencia kialakulása megelőzhető, ha a gazdálkodó és élelmiszeripari rendszerek megválogatják a higiéniai, biológiai biztonsági és állattartási módszereiket. Ezzel csökkenthető lenne az ilyen szerek használata, csakúgy, mint az állatok megfelelő oltása révén.
További globális probléma, hogy jelenleg hiányzik egy nemzetközi szintű megegyezés az antimikrobiális szerek használatának nyomon követéséről a haszonállattartásban. További kutatásokra lenne szükség az antimikrobiális szerek lehetséges alternatíváit keresve, és az ilyen szereket tartalmazó mezőgazdasági hulladék környezeti hatásával kapcsolatban is.
A FAO ezért négy kulcsterületen javasol változást:
- Figyelemfelhívás a gazdálkodók és élelmiszergyártók, állategészségügyi szakemberek és hatóságok, továbbá a döntéshozók és a fogyasztók körében.
- Nemzeti rendszerek kiépítése az antimikrobiális szerekkel szembeni ellenálló képesség nyomon követésére az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban.
- Nemzetközi felügyelet, szabályozási keretek.
- Jó gyakorlatok megosztása és mérsékelt antimikrobiális gyógyszerhasználat.
(forrás: FAO)