A Nébih tájékoztatást adott ki a takarmányok A-vitamin tartalmának jogszabályi változásáról.
Az A-vitamin zsírban oldódik, és hatást gyakorol a látásra, a bőrre, szövetekre, csontokra, immunrendszerre. Megtalálható belsőségekben illetve különféle gyümölcsökben, zöldségekben, a szervezet is termeli, de ipari úton is előállítható. Takarmányozási célból az A-vitamin mint adalékanyag valamennyi állatfaj esetében alkalmazható. Az azonban fontos, hogy az A-vitamin hiánya, illetve túladagolása egyaránt betegségekhez vezethet.
A túladagolás jelent nagyobb veszélyt, ezért az Európai Bizottság a takarmányok A-vitamin tartalmának felső határértékét jogszabályban állapítja meg. A kérdést szabályozó 2015/724 bizottsági (EU) végrehajtási rendelet a retinil-acetát, a retinil-palmitát és a retinil-propionát valamennyi állatfaj takarmány-adalékanyagaként történő engedélyezéséről szól. A jogszabály jelentős csökkentést határoz meg a korábbiakban alkalmazható maximális A-vitamin-szintekhez képest. Tekintettel a korábbi szabályozásnak megfelelően legyártott és még készleten lévő tételek forgalmazhatóságára, a rendeletben átmeneti időszakot állapítottak meg.
A Nébih felhívja a vállalkozások figyelmét a jogszabály maradéktalan betartására, különös tekintettel a rendeletben szereplő határidők alkalmazására. Az illetékes hatóság a jogszabályban foglaltak szerinti határidőkre figyelemmel fogja ellenőrzéseit lefolytatni.
(forrás: Nébih)