Állattenyésztés

  • A madárinfluenza miatt kárt szenvedett termelőket teljes mértékben kártalanította az állam. Október lehet az első hónap, amelyben már a tavalyihoz hasonló termékmennyiséget állíthat majd elő az ágazat.

  • A hamisítások és visszaélések megakadályozása érdekében új típusú lóútlevelek kibocsátását kezdte meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2017. július 1-jétől. A korábban kiadott, régi formátumú passzusok továbbra is érvényesek.

  • A szarvasmarha-állomány 2010 óta tartó növekedése tovább folytatódott. Az elmúlt egy évben ugyanakkor a sertésállomány és a juhok száma is csökkent. A baromfiállomány a madárinfluenza hatására 4,5 millióval csökkent.

  • A Ceva-Phylaxia Zrt. mintegy 7,8 milliárd forintból megvalósuló új állategészségügyi vakcinákat gyártó egységnek köszönhetően hatszorosára növekszik a budapesti központ gyártókapacitása.

  • A környező országokban egyre intenzívebben terjed a sertéspestis. A sertéstartókat, vadászokat arra kéri a hatóság, hogy ügyeljenek a járványvédelmi intézkedések és országos főállatorvosi határozatok betartására.

  • Csehország Központi Állategészségügyi Hatósága 2017. június 27-én jelentette az Európai Bizottság és a tagállamok felé, hogy afrikai sertéspestis vírus jelenlétét állapították meg vaddisznókban. Ez az első ilyen eset, hogy Csehországban…

  • Több mint 120 szakember – köztük méhészek, tudósok, kutatók és döntéshozók – részvételével rendezték meg június 27-én a Towards a European Bee Partnership (Egy európai méh-együttműködés felé) elnevezésű találkozót –…

  • Elérte a 11 milliárd forintot madárinfluenza miatti leölésekből, megsemmisítésekből származó, gazdálkodókat ért közvetlen kár. Ezen felül további 2 milliárd forintot jelentett az állategészségügyi hatóságoknál a megsemmisítés, védekezés, a fertőtlenítés és…

  • Az unióban Magyarországon nőtt a legnagyobb arányban a szarvasmarha-állomány az utóbbi években – mondta agrárgazdaságért felelős államtitkár a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének szakmai napján. Itt elhangzott: kettőshasznosítású fajtáknak van és lesz…

  • A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állatvédelmi Igazgatósága szigorúan ellenőrzi az állatok szállítását a nyári nagy melegben. A szabályok betartatását uniós csoport is vizsgálja.

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Földbizottsági meghívók

Telekommunikáció

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok