`

Az időszerű közterületi növényvédelmi teendőkről adott tájékoztatót a nak.hu-nak Zsigó György, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara budapesti szervezetének alelnöke.

 

,,Gombás évünk lesz! – hallottam az ültetvényekben dolgozó kollégáimtól. Ahogyan a gyümölcsösökben és a szántóföldeken, úgy a közterületeken is berobbantak a gombák és a baktériumok. Számítottunk a fertőzésre! Hetekig esett az eső, a hideg pedig gyengítette, a viharos szél törte-zúzta a növényeket. Olyan kórokozók is felléptek, amikkel csak ritkán találkozunk. A szürkepenész néhol 100 százalékos kárt okozott a rózsán; egérszürke penészgyep lepte el az elhervadt bimbókat és a kinyílt szirmokat.

Utoljára néhány éve láttam ilyen erősen fertőzött vadrózsát; a rózsarozsda narancsvörös spóratelepeit is a héten fotóztam. Ugyanazt a felszívódó hatóanyagot tartalmazza az Amistar és a Tazer 250 SC, engedélyokiratukban a dísznövények esetében is megemlítik a lisztharmatot, a szürkepenészt és a rozsdákat is. A vízzel telített talajokból kipárolgó nedvesség még sokáig biztosítani fogja a gombák és a baktériumok terjedéséhez szükséges levélnedvességet. Lehet, hogy 2019-ben hozzájuk kell igazítani a permetezéseket!

A lisztharmatok megjelenése nem okozott meglepetést. Gyakorlatilag minden évben megérkeznek, csupán a fertőzés nagysága a kérdés. A legtöbb növénynek van „saját” lisztharmata. A platán levelét ma fényképeztem Budapesten, a Szent Lukács Gyógyfürdőben. A csipkéspoloskák is beindultak. Néhány héten belül érdemes elvégezni a platánok első és „kötelező” permetezését. A rovarölő szer mellé feltétlenül adagoljanak gombaölőt is. A két fenti készítmény és a felszívódó Topas 100 EC is engedélyezett lisztharmat ellen. A kontakt kéntartalmú gombaölők jelentősége sem csökkent. Nagy melegben perzselhet a kén, a hőmérséklet figyelembevételével határozzák meg a permetezés időpontját!

A Topas 100 EC a lisztharmat mellett az apignomónia ellen is véd. A szomorúan lógó fakó hajtásvégek és a barnuló levélerek jelzik, hogy az apignomónia gomba az idén is megjelent, jól ismertek a tünetek. A rákos ágsebekben telel át, a téli rezes lemosással szépen gyéríthetjük. A tavaly őszi-nyárvégi rügyfertőzés lehetősége is felmerült az idén. Ugyanis néhol kopaszon állnak a platánok, csupán a kihajtás után elszáradt 1-2 cm-es száraz levélkéket látjuk rajtuk. Még nem zárultak le a laborvizsgálatok…

A fővárosban nehezen haladunk a vadgesztenyék permetezésével, viharos szelek és váratlan esők akasztják meg a munkát. Utoljára talán 2010-ben nehezítette az időjárás ennyire a vadgesztenyék első permetezését. Gyakorlatilag folyamatosan esett az eső vagy fújt a szél, sok helyszínen elmaradtak a munkák, ezért most kiemelt jelentősége lesz a második nemzedék elleni kezelésnek. Az országos előrejelző-hálózatunk adatai azt mutatják, hogy egyértelműen elkezdődött a második nemzedék rajzása. A permetezést a moly rajzásmenetéhez igazítva indítsák el, a növényorvosok ebben is a segítségükre lesznek! Az ajánlott növényvédő szer kombinációt már előzőleg leírtam. A Dimilin 25 WP helyett a Runner 2 F –et is választhatják, de javaslom, hogy lisztharmat ellen a Topas 100 EC-t és a felszívódó Mospilan 20 SG rovarölőt is tartalmazza a permetlé.

Idén első alkalommal június 11-én csapdáztuk a selyemfényű puszpángmoly hím lepkéit. Az egész országban egyszerre jelentek meg a Csalomon® varsás csapdákban. A párzást és a tojásrakást követően, a hőmérséklettől függően kelnek majd ki a hernyók. Meg kell találni őket, mert a kicsi lárvák ellen tudunk igazán hatékonyan védekezni a Dimilin 25 WP-vel. Közterületen szóba jöhet még a Decis Mega és a Mospilan 20 SG is. Rendszeresen ellenőrizzék a bokrokat, a belsejükben találhatják meg a fiatal, kisméretű hernyókat!"

 

Zsigó György , 2019. június 15.

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám