`

Az őszi kalászosok termését nagymértékben befolyásolhatja még az időjárás. Egy biztos: a gabonán most sok múlik – írta a Figyelő legfrissebb összeállításában.


Tavaly a gazdaság dinamikus növekedéséhez a mezőgazdaság is hozzájárult. Az agráriumban a termelés 3,1 százalékkal nőtt az előző évi visszaesés után. A gabonafélék kibocsátása úgy bővült, hogy a termelés mintegy háromnegyedét adó búzáé szinten maradt, ráadásul a 2017-esnél kisebb termésátlagot sikerült csak elérni. A rekordközeli teljesítmény a húzótermékek – például a baromfi, a kukorica – tavalyelőtti alacsony bázisa miatt egyfajta visszarendeződésnek tekinthető.

A fentiek értelmezéséhez nem árt felidézni, hogy a kalászos gabona vetésterülete éves átlagban 1,3 százalékkal nőtt ugyan, ötéves középértéket tekintve viszont csökkent. A búzából, amely az összes gabonatermés 76 százalékát adta, 2017-hez képest 6,5 százalékkal nagyobb területről ugyanannyi, 5,2 millió tonna termést takarítottak be tavaly. A múlt év októberében még csak az látszott, hogy jó ütemben haladtak az őszi szántóföldi munkák, haladt a vetés is a száraz időjárásnak köszönhetően, ugyanakkor a gabonapiaci szakértők hiányolták a csapadékot. Azaz jó előjelek voltak az idei termésre vonatkozóan, ugyanakkor a száraz idő kedvezőtlenül hatott a kelésekre. Nem igazán volt ez másként persze másutt sem a térségben. A 2018-as őszi vetések Európa-szerte késésekkel és fennakadásokkal indultak a tavaly május óta tartó szárazság miatt – emlékeztettek az Agrárminisztériumban. Mint kifejtették, a vetésekkel kapcsolatos problémák elsősorban észak- és nyugat-európai régiókat érintettek. A Tallage francia piacelemző vállalat tájékoztatása szerint a búzatermelésben világelső EU-ban az őszi búza termőterülete a 2019/20-as gazdasági évben 24,1 millió hektár, öt százalékkal nagyobb az előző szezonhoz viszonyítva.

Magyarországon az előzetes adatok alapján az őszi búza vetésterülete kismértékben csökkent, várhatóan egymillió hektár alatt lesz, az őszi árpáé és az őszi káposztarepcéé pedig lényegében megegyezik az egy esztendővel korábbi értékkel – tették hozzá az agrártárcánál. Piaci információk szerint a tavaszi búza ez évre tervezett vetésterülete is csökkent: 1,9 millió hektár, szemben az egy esztendővel korábbi kétmillióval. Szakértők ugyanakkor rámutatnak arra, hogy a gazdálkodók annak ellenére csökkentették a tervezett búzatermő-területet, hogy nőtt a gabonaféle ára. Az étkezési búzát október elején 21, míg a takarmánybúzát 26 százalékkal drágábban lehetett eladni, mint egy évvel azelőtt. A magasabb árszint pedig azóta is jellemző a piacra.

Jelenleg az elvetett növények nyugalmi állapotban vannak, a szántóföldi munkálatok szünetelnek, régiónkban a megfelelő vastagságú hótakaró kielégítő védelmet nyújt a fagyok ellen – hangsúlyozták az Agrárminisztériumban. Hozzátették, hogy a 2019-es kilátásokat az őszi vetések áttelelése, a tavasziak alakulása és a vetéseket követő időjárási tényezők befolyásolják majd. A növénytermesztők tudják, hogy a búza a hideg telet hótakaró védelmében jobban viseli, azonban a szakértők szerint a kilencven napot meghaladó hóborítás már káros hatással lehet a későbbi fejlődésére. A növény csapadékigénye szerény, de az optimális fejlődéséhez szüksége van 500-600 milliméternyire – azonban a mennyiségnél fontosabb az arányos eloszlás. A termést ugyanakkor számos tényező csökkentheti. Ilyen például a szárazabb tavasz, ha mondjuk a május csapadékszegény, vagy aratáskor a betakarítást késleltető esős idő és a megdőlést előidéző május végi, június eleji viharok is. A hazai szántóföldi növények állapotának átfogó és részletes felmérése mindenesetre a téli időszakot követően, 2019. április első felében várható. Ezt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara végzi majd, az eredmények pedig minden érdekelt számára elérhetők lesznek.

A kiváló minőségű hazai földeken az egy hektárra jutó növénytermesztés jelenleg nem éri el az uniós átlagot, és az élőmunka-termelékenység hatékonysága is elmarad a nyugat-európai országokétól. Ehhez pedig hozzátehetjük azt, hogy a mezőgazdasági vállalkozói jövedelmek háromnegyede hazai és EU-s támogatásokból származik ma Magyarországon. Nem véletlen, hogy a kormányzati erőfeszítések egy ideje inkább az egyre hatékonyabb földművelés irányába hatnak. Egyáltalán nem mindegy viszont, hogy milyen hatékonysággal használják fel a célzott forrásokat az agrárágazat szereplői.
Nagy István miniszter 2019-et az építkezés évének nevezi a magyar agráriumban, a kormányzati beruházások és támogatások révén. A tárca minden intézkedésénél leginkább a versenyképesség növelése számít, és azon dolgoznak, hogyan lehet egy hektár termőterületen minél nagyobb jövedelmet elérni. Nem véletlenül, hiszen hazánk egyik fő gazdasági potenciálja az agráriumban és az élelmiszeriparban rejlik. Sok függ tehát attól, hogy mi lesz a gabonával – az idén is, sőt, ha lehet mondani, egyre inkább. A környezeti és egyéb kihívások erősödésével egyidejűleg a tét jóval több annál, mint hogy meglesz-e az ország kenyere vagy a takarmánynak való, illetve az aktuálisan elegendő exportárualap.


(forrás: Figyelő)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám