Növénytermesztés

Idén szeptemberben 6,2 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak az egy évvel korábbiakhoz képest, a növényi termékek ára 12,1 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékek ára 2,8 százalékkal csökkent – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 

2018 szeptemberében 2017 szeptemberéhez képest a gabonafélék ára 15 százalékkal nőtt, ezen belül a búza ára 18, a kukoricáé 12 százalékkal. A gyümölcsök ára 11 százalékkal mérséklődött. Ezen belül az alma ára számottevően, 39 százalékkal csökkent, ami elsősorban az ipari léalma 2 évvel ezelőtti árszint körüli értékre való visszaesésével magyarázható. A szőlő ára minimálisan, 0,2 százalékkal lett alacsonyabb.

A zöldségfélék ára 27, a paradicsomé 29 százalékkal magasabb lett. Az élő állatok ára 3,2 százalékkal csökkent, ezen belül legnagyobb mértékben a sertésé, 8,8 százalékkal
2018 január–szeptemberében az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak 2,2 százalékkal nőttek, ezen belül a növényi termékek ára 4,8 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékeké 2,1 százalékkal mérséklődött. A zöldségfélék ára 11 százalékkal magasabb, a gyümölcsöké 10 százalékkal alacsonyabb volt. A vágósertés ára 12 százalékkal visszaesett. A tej 1,5, a tojás 9,4 százalékkal drágult.

A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 3,5 százalékkal magasabbak voltak, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 3,0 és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 5,6 százalékos emelkedéséből adódott.

A takarmányok ára 5,4, ezen belül az egyszerű takarmányok ára 6,2, a keveréktakarmányoké 4,9 százalékkal nőtt. Az elmúlt egy évben a takarmányárak kismértékben, folyamatosan emelkedtek, mostanra érték el a 3 évvel ezelőtti árszintet.

A műtrágyaárak 0,4 százalékkal nőttek, ami az egyszerű műtrágya árának 0,8 százalékos csökkenéséből, illetve az összetett műtrágya árának 2,7 százalékkal növekedéséből adódott. A növényvédő szerek ára 0,5, az állatgyógyászati készítményeké 1,4 százalékkal drágult.
A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások ára 9,1, a gépberuházásoké 4,0 százalékkal emelkedett. Az agrárolló (a mezőgazdasági termelőiár- és ráfordításiár-index hányadosa) értéke 98,7 százalék volt.

 


Meglepetést okozó mezőgazdaság

Az elemzői várakozásokkal ellentétben nem lassult, inkább tovább gyorsult a magyar gazdaság növekedése a harmadik negyedévben, a meglepetést a mezőgazdaság, az építőipar, a beruházások és a szolgáltatások külkereskedelme okozhatta vélekedtek az MTI-nek nyilatkozó elemzők a KSH első becslése alapján kiadott GDP-adatokról. A KSH közölte, Magyarország bruttó hazai terméke a nyers adatok szerint 4,8, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok szerint 5,0 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.



(KSH/MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei