`

A napraforgó- és szójafajták közötti eligazodásban segítették a NAK és a NÉBIH szakemberei a gazdálkodókat Székkutason. Mindkét kultúra esetében bőséges a választék.


Ember legyen a talpán, aki megbízhatóan tud ennyi közül választani – érzékeltette az Európai Unióban hivatalosan elismert és választható napraforgó- és szójafajták jelentős mennyiségét Csapó József, a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság, Szántóföldi Növények Fajtakísérleti Osztály osztályvezetője a NAK és a NÉBIH közös, augusztus 28-i székkutasi fajtabemutatóján.

De, hogy mennyi is az annyi? Nos, több mint 1500 napraforgó- és több mint 450 szójafajta áll az európai gazdálkodók rendelkezésére. Ha csak a magyarországi kínálatot vesszük, akkor 58 napraforgó- és 54 szójafajta között válogathatnak. Valóban nem könnyű ennyiből megtalálni azokat, amelyek jó hozamokat és ezzel együtt elegendő bevételt is biztosítanak.

De éppen az (volt) a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága célja az immár hagyományos fajtabemutatókkal, hogy a rendelkezésre álló szakmai információk átadásával segítse a gazdákat a tájékozódásban és a választásban; ezúttal a szója- és a napraforgó-termesztőknek szóltak a tudnivalók.
– A fajtabemutatókat azért kezdeményeztük, hogy segítsük a termelőket a piaci igények kiszolgálására szolgáló következő évi fajtaválasztásban. Egyértelmű, hogy az ilyen jellegű a rendezvényeken a legegyszerűbb összehasonlítani a klímaváltozásra az innováció segítségével létrehozott új fajtákat, illetve bemutatni azt, hogy miként szerepeltek ebben a rendkívüli időjárást mutató évben – mondta el köszöntőjében Szél István, a NAK Csongrád megyei elnöke.

A részletekről szólva Török Dénes, a NÉBIH székkutasi növényfajta-kísérleti állomásának vezetője elárulta, hogy azért is hasznosak az idei fajtakísérleti eredmények, mert helyben, kicsiben a nagyüzemi termesztést képezik le, illetve mert rendkívül jók a mészlepedékes csernozjom talaj adottságai (például homogén, valamint növekvő a humusz-, illetve a foszfor- és káliumtartalma). Egyetlen hátrányt nevezett meg: öntözni nem tudtak, így viselték a szélsőséges időjárás – a hol hetekig tartó aszály, hol a rövid idő alatt nagy mennyiségben lehulló eső – minden előnyét és hátrányát. Hozzátette, rövid időn belül azért szeretnék az öntözőrendszert kiépíteni. (Az állomáson egyébként 60 hektáron gazdálkodnak, ebből az idei kísérletekhez 15 hektárnyi területet használtak, 3300 parcellát kialakítva. A NÉBIH országos állomásain 850 fajtát vizsgáltak, a napraforgótól és a szójától kezdve a kalászosokig és cirokig.)

A napraforgótábla előtti szemrevételezés

 

Azt pedig már Szekrényes Gábor, a NÉBIH-NKI témavezetője tette hozzá, hogy napraforgóból 69 fajtát szemléztek, amiből – sajnálatára – mindössze 8 volt magyar nemesítésű. Hozzátette, az eltérő vetési időpontok miatt a napraforgótáblák a kezdeti fejlődés idején jelentős különbségeket mutattak, azonban azok július végére mérséklődtek. A napraforgó virágzási időszaka viszonylag hosszan tartott, emiatt a virágok megtermékenyülése jónak mondható. A növények egészségi állapota a korábbi védekezéseknek köszönhetően jó volt. Mint mondta, a napraforgó az állomás területén „kombájnra érett”, így a bemutató után a gépek aratni is kezdtek. A szójánál viszont szinte fordított volt a helyzet: a 68 vizsgált fajtából 23 volt magyar. Szekrényes Gábor hozzátette, ezek között megtalálhatóak voltak takarmány és étkezési célú, magas – közel 40 százalékos – fehérjetartalommal rendelkezők is. Mint mondta, a nyári csapadékos, párás időjárás nagyon kedvezett a szója fejlődésének Székkutason és az ország más pontjain is, a gyengébb talajokon is meglepően szép az állomány.

Kis globális kitekintést adva a hazai és a nemzetközi napraforgó- és szójapiacra a témavezető megjegyezte, míg a világon jelentősebb a szójatermesztés a napraforgóéhoz képest (2017-ben előbbi termésmennyisége 341 millió tonna volt, utóbbié 46,1 millió tonna), addig Magyarországon éppen fordított a helyzet. A napraforgót évek óta közel 600 ezer hektáron termesztenek, és az idei termésátlag az első becslések szerint elérheti a 3 tonna/hektár mennyiséget. A szója hazai vetésterülete néhány évvel ezelőtt növekedett jelentősen – mintegy 40 ezer hektárról közel 70-80 ezer hektárra –, ami annak köszönhető, hogy uniós és hazai támogatást is lehetett érte kapni. Szekrényes Gábor elmondta, észrevehető, hogy a szójánál csökkent a termesztési kedv és ezzel a vetésterület is, mivel az idei uniós előírások szerint egyes esetekben nem vehet részt a zöldítési előírások teljesítésében; így mintegy 60 ezer hektáron átlagosan 2,8 tonna/hektár termést várnak.

A szakember felvetett egy érdekes dolgot is. Mint mondta, a szója termésmennyisége 2015 és 2017 között 145-185 ezer tonna körül volt, és a garantáltan GMO-mentes növény szinte teljes egészében elhagyta az országot, helyette pedig külföldi, nem biztos, hogy ugyancsak GMO-mentes, takarmányozási és étkezési szója érkezett. Úgy vélte, ezen az irányon érdemes lenne változtatni.

Szekrényes Gábor azt tanácsolta a résztvevőknek, hogy tanulmányozzák a NÉBIH weboldalán is fellelhető éves fajtakísérleti eredményeket, aztán ezek, a saját sokéves tapasztalatok, a mostani bemutatón elhangzott információk és a terepi tapasztalatszerzés – amelyek aztán igazolták az előadáson elhangzottakat – birtokában döntsenek. Ami szerinte sem lesz könnyű…

Képgaléria az eseményről

 

(nak.hu/RF) (fotó: Lévai Zsolt)

 


A fordított áfa bevezetését kezdeményezik a szójára is

Fontos célként tűzzük ki a Magyarországon megtermett GMO-mentes szója hazai felhasználásának elősegítését, ezért kezdeményezzük –  a gabonafélékhez hasonlóan – a fordított áfa intézményének bevezetését a szójára vonatkozóan – mondta Nagy István agrárminiszter egy csütörtöki szakmai rendezvényen, Homorúdon. Hozzátette, a minisztérium hosszú távú célja, hogy különböző megoldásokat ötvözve megszüntesse a GMO-szója behozatalt, és import függőségünket kiváltsuk hazai termesztésű takarmánynövényekkel. Ennek alapfeltétele, hogy megmaradjon az állattenyésztési ágazat versenyképessége. Mint mondta, a termelési kedvet elősegítő támogatási rendszer mellett az Agrárminisztérium új megoldásokat is keres a GMO-szója kiváltására.  Ösztönzi a GMO-szója helyett az alternatív fehérjenövények, az ipari melléktermékek, az új összetételű fehérjetakarmányok alkalmazását takarmányreceptúrákban és takarmányozási technikákban. Elősegíti a megfelelő termesztés- és feldolgozási technológiák kifejlesztését, továbbá támogatja a hazai GMO-mentes szójanemesítési programokat. (AM Sajtóiroda)


 

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám