`

Egy újfajta számítás miatt eltér az idei kukoricatermő-terület nagysága a tavalyitól. Kukoricából elegendő mennyiség lesz, míg búzából elegendő van. Ugyanakkor mindkettő minőségét lehetne javítani.


Meglepő kijelentéssel indult az augusztus 10-i hajdúböszörményi Kelet-Magyarországi Agrárfórum szántóföldi növénytermesztés aktualitásairól szóló panelbeszélgetése. Bevezetőjében Bidló Gábor, a Budagabona Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy míg az utóbbi években állandóan közel 1 millió hektár volt a kukorica hazai vetésterülete, ám a legfrissebb adatok szerint ehhez képest mintegy 130 ezer hektárral kevesebb területen folyt idén termesztés. Hozzátette, ennek az az oka, hogy míg korábban becsléssel állapították meg a kukoricaföldek nagyságát, addig most a SAPS alá hivatalosan is bejelentett földek alapján számították ki az új adatot. A szakemberek, köztük Reng Zoltán, a Hungrana vezérigazgatója furcsállotta, hogy „eltűnt” ennyi terület, holott ők maguk még a majd' egymilliós vetésterületen rekordmennyiségű kukoricatermést kalkuláltak idehaza.

Egyébként – ahogy Bidló Gábor fogalmazott – az idei már a második év, hogy a kukorica globális készletmennyisége csökken, és 2018-ban is alacsonyabb termésmennyiség (1,05 milliárd tonna) várható, mint amennyi a felhasználás mértéke. Ami pedig a búzát illeti: a szakember szerint jelentősen megváltozott a búza globális helyzete az elmúlt a hetekben, amely döntően a szárazságnak, és a hosszú csapadékmentes heteknek köszönhető. Hozzátette, jelenleg a világ északi felén látványos termésmennyiség-csökkenés tapasztalható, és több év után most először úgy tűnik, hogy a globális termelés mennyisége nem fogja meghaladni a felhasználást.

A hazai búzahelyzet kapcsán Csáti Tamás, a Karád Agrár Kft. tulajdonosa elmondta, a legfontosabb, hogy megfelelő mennyiség álljon rendelkezésre Magyarországon a belföldi piac számára, a kereskedők legfőbb feladata pedig, hogy a raktárkapacitásaik folyamatosan fel legyenek töltve. (A néhány héttel ezelőtt ismertetett adatok szerint búzából 4,8 millió tonna az idei eredmény – ez mintegy 5-7 százalékkal kevesebb a 2017-es terméshez képest –, ebből mintegy 2,5 millió tonna a jó minőségű étkezési búza, amely fedezi a hazai szükségleteket. További körülbelül 2 millió tonna búzát exportálnak majd a gazdálkodók.) Ádám Jenő, az Ádám és Társa Kft. ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy időszerű lenne a búza minőségén javítani, mégpedig legalább 15 százalékos fehérjetartalmat elérni. Ez ugyanis versenyképes lenne nemzetközi szinten is – például az osztrák és az olasz búzákhoz hasonlóan akár jegyezhetnék a nemzetközi árutőzsdéken –, és nem utolsó sorban jó áron lehetne értékesíteni. Úgy vélte, a minőségjavuláshoz első lépésként a vízgazdálkodáson kellene változtatni, illetve az öntözött területek nagyságát növelni. Ádám Jenő szerint a betakarítási adatok azt is mutatják, hogy sok a gyenge minőségű búza: úgy vélte, a magyarázat az lehet, hogy a gazdák megvárták, míg a helyén kiszárad a gabona, ám egy váratlanul lehulló csapadék tönkretette a minőséget. Ádám Jenő szerint fontos a jó betárolás, vagyis érdemes hűteni és fertőtleníteni, így akár a toxinmennyiség is csökkenthető.

A takarmánypiaci helyzetet Makai Szabolcs, a Cargill Takarmány Zrt. elnök-vezérigazgatója úgy jellemezte, hogy jelentősen megváltoztak a vevői igények, azaz egyre több gazda szeretne fix takarmányárakat. Ezt megerősítette Wágner József, a Carmeuse Hungária Kft. mezőgazdasági üzletfejlesztője, aki szerint broilertenyésztők általában kéthónapos, a sertéstenyésztők 3-4 hónapos, a szarvasmarha-tenyésztők havi fix árat kívánnak elérni.

Akár a búzáról, akár a kukoricáról van szó, nagyon nem mindegy, hogy a magok milyen minőségű földbe kerülnek. Wágner József arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyarországi talajok kémhatása egyre alacsonyabb, így savanyodnak, víztartó képességük is csökken, tehát ha nem történik beavatkozás, akkor a termésbiztonsággal és a minőséggel is gondok lehetnek. Talajjavításra pedig a meszet javasolta, amit megfelelő előkészítés mellett hosszú távon érdemes alkalmazni.

 


Aratási adatok

Az AKI közreadta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai által begyűjtött adatok alapján készült, a nyári mezőgazdasági munkák állásáról szóló tájékoztatóját. A részletek itt érhetők el.



(nak.hu/RF)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám