`

Augusztus 10-én, pénteken nyílt meg és vasárnapig tart az idei, sorrendben 25. Szentlőrinci Gazdanapok rendezvény.


Sok elvárás és kevesebb pénz, egyelőre így fest az Európai Bizottság ajánlata a 2020 utáni Közös Agrárpolitikáról (KAP) – fogalmazott Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár a Szentlőrinci Gazdanapok megnyitásakor.. Hozzátette, brüsszeli tárgyalásaink során a KAP-ot úgy kell alakítani, hogy ne a forrásokat csökkentsük, hanem a magyar és az európai gazdálkodók versenyképességét és növeljük. Magyarország a visegrádi országokkal karöltve határozottan kiáll emellett és Horvátországnak is ez az érdeke. Megvan tehát az érdekközösség és az összefogásban rejlő erő reálissá teszi várakozásainkat.
– Keményen küzdünk azért, 2020 után olyan közös európai támogatásrendszerünk legyen, amely növeli a gazdák versenyképességét, elismeri a termelő hozzájárulását a környezetügyhöz és növelik a vidék megtartó-képességét. Horvátország, a vásár partnerországa, szövetségesünk lehet ebben – mondta.

Feldman Zsolt a Szentlőrinci Gazdanapok kiállítóterületének bejárása után elmondta, a vásár méltó seregszemléje annak a magyar mezőgazdaságnak, amely az utóbbi években az egyik legdinamikusabban fejlődő agráriuma volt Európának.
– Ebben szerepe volt annak a kormányzati politikának, amely stabilitást és kiszámíthatóságot tudott kínálni az ágazatnak. Adatok igazolják, hogy mindez a beruházásokban, a jövedelemtermelő-képességben, a hitelképességben is megmutatkozik. Ennek eredményei nem csak a makrogazdasági mutatókban, hanem az egyes gazdálkodó szintén is megmutatkoznak – jegyezte meg.

A jövő agráriumának kialakítása azonban feladatokat is tartogat. Feldman Zsolt ezek között említette a nemzedékváltás elősegítését, az oktatás korszerűsítését, a termelési kockázatok csökkentését, a technológiai megújulás támogatását és az öntözés hatékony fejlesztését.

A megnyitón Győrffy Balázs, a NAK elnöke azt emelte ki, hogy a baranyai gazdák a 6,1 tonna/hektáros őszi búza termésátlagukkal a megyék versenyében az 1. helyet érték el, és hektáronként 1 tonnával többet termeltek, mint az országos átlag.
– 1994-ben, amikor az első Szentlőrinci Gazdanapok megnyitotta kapuit, 4,6 tonna búzát takarítottak be hektáronként a magyar gazdák. Idén tehát alig fél tonnával volt magasabb a termésátlag, mint 25 évvel ezelőtt. Ez a legkevésbé sem mondható dinamikus növekedésének. És ha még ehhez hozzávesszük, hogy Nyugat-Európában nem ritkák a 8-10 tonna/hektáros búza termésátlagok, egyértelművé válik, hogy sok a tennivalónk – tette hozzá, majd ismertette a kamara nemrég közzétett fejlesztési programcsomagját.

(AM Sajtóiroda/nak.hu)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám