`

A jövő évi költségvetés garantálja a magyar agrárium erősödését, biztonságos növekedését és újabb áfacsökkentéssel segíti a családokat - mondta az agrárminiszter csütörtöki sajtótájékoztatón. Jut forrás az agrárkamarai feladatokra is.


Nagy István kiemelte, hogy jövőre az idei évhez képest 12 milliárd forinttal bővül az Agrárminisztérium költségvetése, és a többletforrásoknak köszönhetően megteremthetők azok a lehetőségek, amelyek az ágazat versenyképességét és termelőképességét fokozzák. A jövő évi büdzsében az agrárium szinten minden területére több jut: tovább erősítik az élelmiszer-biztonságot, az állategészségügyet, fejlesztik az agrárkamarai vidéki hálózatot, a nemzeti parkokat, a meteorológiai szolgálatot. Emellett a tárca folytatja az agrárium fejlesztését nehezítő osztatlan közös földtulajdonok megszüntetését, a zárkertek fejlesztését, a magyar borászat és méhészek támogatását.

Nagy István kifejtette, hogy jövőre 5,5 milliárd forinttal nő a tárca által fenntartott intézmények finanszírozására fordítható összeg 2018-hoz képest. Jövőre többletforrást kap többek között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), ennek mértéke egymilliárd forint, a mezőgazdasági középfokú szakoktatás intézményei pedig 2,2 milliárd forinttal nagyobb összegből gazdálkodhatnak majd. Mintegy 688 millió forinttal több jut a génmegőrzési intézményekre, de jobban járnak a nemzeti park igazgatóságok, mivel 140 millió forinttal nagyobb összegből gazdálkodhatnak majd 2019-ben, mint idén. Az Országos Meteorológiai Szolgálat 600 millió forint többletforrást kap egy új időjárási radar létesítésére, amely az országos jégkármegelőző rendszer munkáját segíti majd.

A miniszter ismertette, hogy az agrárágazati célfeladatokra fordítható összeg 5,77 milliárd forinttal nő majd jövőre 2018-hoz képest, a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) szervezésére 1,2 milliárd forint jut, a vidéki hálózat fejlesztésére több mint 897 millió forint áll jövőre rendelkezésre, a Tokaj-hegyaljai borvidéken megvalósuló szakmai feladatok támogatására 688 millió forintos keretet biztosít a kormány.  Kiemelte, hogy 2019-től újabb áfacsökkentés segíti a magyar családokat. A tartós és féltartós (UHT, ESL) tejek áfája is 5 százalékra csökken, amivel 20 milliárd forintot spórolnak a családok.
- A kormány célja az, hogy a legkisebb áfa terhelje a legfontosabb élelmiszereket, ugyanakkor a mérséklésnek gazdaságfehérítő hatása is van. A gabonatermékek esetében a kormány javaslata alapján 2018. december 31-ét követően is fennmarad a fordított adózás rendszere - tette hozzá.  

A miniszter rámutatott: a tisztán nemzeti költségvetésből megvalósuló támogatások jövőre 2010-hez képest mintegy 50 milliárd forintról csaknem 99 milliárd forintra nőnek, az uniós kiegészítéssel működő támogatások pedig megnégyszereződnek, és elérik a 12 milliárd forintot. Kitért arra is, hogy a következő uniós költségvetésről már megkezdődtek a tárgyalások, Brüsszel egy olyan költségvetési javaslatot készített elő, ami többek között a magyar gazdáktól venne el pénzt, amiből a bevándorlást elősegítő célokat támogatná. A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a gazdák érdekei ne sérüljenek.


(MTI)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám