`

Az eheti várható zivataros időjárás miatt nehéz tervezni a mezőgazdasági munkákat. A betakarítás előtt álló kultúrákban az esős, viharos idő károkat, terméscsökkenést és minőségromlást okozhat – áll az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében.


Az elmúlt napokban is megmaradt a hetek óta tartó zivataros időjárás. Már csütörtökön is, de főleg péntek estétől szombat estig vonultak hatalmas kiterjedésű zivatarrendszerek az országban. Ezek főleg az ország déli, középső és nyugati részét érintették, az északkeleti régió teljesen kimaradt. Vasárnap az ország nagyobb részén csendesebb volt az idő, majd hétfő hajnalban immár északkeleten alakult ki nagy területen zivatar. Ezek a zivatarrendszerek sokfelé okoztak károkat, helyenként villámárvizet.

A hétfő reggelig lehullott négynapos csapadékösszeg sokfelé meghaladta az országban a 20-30 mm-t, Bács-Kiskunban az 50 mm-t, sőt Soltszentimrén csaknem elérte a 100 mm-t. A Bükkben, Bánkúton hétfő reggelre pedig egy nap alatt 173 mm eső hullott. A múlt heti előrejelzésnek megfelelően ugyanakkor egyes területek ezekből és a korábbi esőkből is kimaradtak. Ilyen körzet például Csurgó és Vásárosnamény térsége. Csapadékhiányos területek jelenleg inkább északkeleten vannak.

A talaj a nagy mennyiségű csapadék hatására az ország nagyobb részén nedves, sokfelé vizes, helyenként belvízfoltos, északkeleten ugyanakkor sokfelé száraz. A termésérésben lévő kultúrákat a csapadék már károsan érinti, ilyen például a repce, és sokfelé az őszi árpa és búza, de a betakarításban lévő meggy is. Ugyanakkor a kukorica és a napraforgó nagyon meg fogja hálálni az esőt.

Ezen a héten folytatódik a zivataros időjárás, többnyire nedves levegő érkezik az ország fölé. Jellemzően felerészben napos, felerészben felhős időre számíthatunk, csütörtökön és pénteken valószínű sok felhő és csak kevés napsütés. A legmelegebbnek a kedd ígérkezik, akkor sokfelé kell 30 Celsius-fok fölötti maximumokra számítani. Csütörtökön és pénteken átmenetileg mérséklődik a meleg, de a hét végére visszatér a nyár. Ugyanakkor minden nap, de nem mindenütt várható csapadék: többnyire záporeső formájában, de csütörtökön a nyugati országrészben tartós eső is lehet. A csapadék mennyisége jövő hétfőig nagyon komolynak látszik, bár egyelőre ebben nagy a bizonytalanság, de a számítások 20-30 mm-es (sőt ezt meghaladó) területi átlagot ígérnek.

Nagy valószínűséggel lesznek felhőszakadások is, a most még csapadékhiányos északkeleti területeken is pótlódni látszik a nedvesség. A talaj sokfelé lesz vizes, sáros, arra rámenni sokfelé nem lehet majd, belvízfoltok is várhatók. A mezőgazdasági munkákat nehéz lesz tervezni a gyakran és gyorsan változó idő miatt. A betakarítás előtt álló őszi vetésekben az esős, viharos idő károkat, terméscsökkenést és minőségromlást okozhat. Csütörtökön a Dunántúlon, pénteken sokfelé, szombaton és vasárnap kisebb körzetekben megerősödik majd a szél, zivatarok környezetében azonban átmenetileg viharossá fokozódik a légmozgás. A levegő nedvességtartalma gyakran lesz 80-90% fölött, mely kedvez a gombás megbetegedéseknek.

További részletek itt.

 


Aszályinfo

Aszály tekintetében döntő tényező az elmúlt időszakban lehullott csapadékmennyiség, illetve az aktuális talajnedvességi viszonyok, melyekről itt részletes információ érhető el. A Magyar Tudományos Akadémia Kutatóközpontjának munkatársai által kidolgozott algoritmus alapján áll elő a Napi Léptékű Aszályindex mutatószám, mely többek között a talajnedvesség, a talajféleség, a légköri viszonyok alapján határozza meg, hogy a növény mennyit szeretne párologtatni, és ehhez mennyi nedvesség áll a talajban a rendelkezésére. Az MSWD Aszályindex pedig az aszályosság mértékét az alapján jellemzi, hogy mennyi vizet kellene a talajba juttatni, hogy az a növénynek optimális feltételeket teremtsen.



(forrás: OMSZ)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám