Növénytermesztés

A héten azonban a kezdeti havazás, havas eső, néhol ónos eső után egyre inkább az eső lesz a jellemző halmazállapot. A hó olvadásával a belvízzel elöntött területek növekedésére kell számítani, hiszen a legtöbb helyen már telítettek a talajok - áll az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében.


A hétvégére az ország nagy részén összefüggő hótakaró alakult ki, melynek vastagsága a Dunántúl nagy részén és az Alföld legdélebbi részén valamint az Északi középhegység magasabban fekvő területein meghaladja a 10 cm-t. Azokon a tájakon, ahol már február utolsó napjaiban is hó takarta a földeket a talaj hőmérséklete 5 cm-es mélységben néhány tized fokkal fagypont fölött alakul. A hótakaró megvédte a vetéseket a múlt csütörtökön elsősorban délnyugaton kialakult -20 fok alatti fagyoktól, azonban a gyümölcsfákban helyenként jelentős károk keletkeztek. A hómentes illetve igen vékony hótakarójú területeken néhány tized fokkal fagypont alatt alakul a talaj hőmérséklete, és ezeken a területeken 20 cm mélyen is fagyott a talaj, viszont a talaj melegedése is gyorsabb lesz a héten. A hét végére a talajhőmérséklet az 5 cm-es mélységben már jellemzően 3 és 6 fok között várható. A hó olvadásával a belvízzel elöntött területek növekedésére kell számítani, hiszen a legtöbb helyen már telítettek a talajok. Ez különösen a déli országrészben okozhat problémát, ahol az Alföldön már most is kiterjedt belvízzel elöntött területek vannak, és a hótakaró is számottevő.

Az előttünk álló héten változékony időben lesz részünk. Sok lesz a felhő, de emellett napos időszakokra is számítani lehet. Kedden országszerte várható csapadék, főként eső, de északnyugaton és a hegyvidéki területeken havas eső. Szerdán és csütörtökön is többfelé kell esőre számítani, majd a jelenlegi számítások szerint pénteken és szombaton csak elszórtan, majd vasárnap ismét sokfelé lesz eső, zápor. Összességében 5 és 15 mm közötti csapadék valószínű a héten, ami a hóolvadással együtt jelentős víztöbbletet okoz a földeken. A hét első felében többfelé lesz élénk a szél, majd péntektől a Dunántúlon erős, máshol élénk déli széllel érkezik a melegedés. Az eső, és a déli szél a hegységeink magasabb régióinak kivételével a hét végére mindenütt elviszi a havat. A hétfő hajnali erős fagyok után a továbbiakban nem várhatók ehhez hasonló éjszakai lehűlések. A hóval fedett területeken eleinte még néhány fokkal fagypont alatt alakul a minimum hőmérséklet, majd a hétvégére már fagymentesek lesznek az éjszakák. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden még jellemzően 2 és 7 fok körül alakul, majd napról-napra melegszik a levegő, és a hét második felében már mindenütt 10 fok fölött alakul a legmelegebb órákban.

További részletek itt.

(OMSZ)

 


Nincs országos probléma

A múlt héten tapasztalt fagyos időjárás ugyan helyenként okozhatott károkat a szántóföldi növényeknél (főként ott, ahol nem védte hótakaró a növényeket), de országos probléma nincs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint. A gyümölcsösökről elmondható, hogy az almát, a cseresznyét és a szilvát a hideg nem károsította, mivel a fák a legtöbb termőkörzetben még kényszernyugalmi állapotban vannak. A nyugat-dunántúli kajszibarack ültetvényekben és kisebb mértékben a dél-alföldi őszibarackosokban viszont már előrehaladottabb volt a vegetáció, itt ezért számolni kell a fagy káros hatásaival.

A hideg idő ugyanakkor növényvédelmi szempontból hasznosnak ítélhető. A téli meleg miatt ugyanis az idén a megszokottnál több volt az áttelelő kártevő és kórokozó, melyek számát a fagyos időjárás jelentős mértékben csökkenthette. Ettől függetlenül a gazdálkodóknak még így is fokozott figyelmet kell fordítaniuk majd a növényvédelemre. Mindennek alapján azonban egyelőre még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az idei szezonról. A hideg időjárás okozta esetleges károkról szakmailag megalapozott információkra legelőbb a vegetációs időszak elején - március végén - lehet számítani. Ekkor a NAK egy gyors állapotfelmérést készít majd az érintett kultúrákról. (NAK)


 

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok