Növénytermesztés

A magyar mezőgazdaság digitalizációjának megvannak az alapjai, az ágazat kész az átállásra – mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Prega Science 2018 elnevezésű szakmai konferencia megnyitóján.


2018. február 20-21-én már negyedik alkalommal kerül sor az Agroinform.hu, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrármarketing Centrum szervezésében a PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferenciára. A PREGA Science ennek a nyitórendezvénye.

Feldman Zsolt kifejtette, hogy a világ lakosságának egyre nagyobb mennyiségű és javuló minőségű élelmiszerre van szüksége. Az élelmiszer-termelő ágazatok azonban kettős szorításban szembesülnek ezzel a kihívással, mert míg keresleti oldalon a népességnövekedés, az urbanizáció és a növekvő életszínvonal jelent kihívást, addig kínálati oldalon az éghajlatváltozás, a természeti erőforrások szűkülése és a környezetterhelés. Kiemelte, hogy Magyarország számára a mérsékelt klíma, a kiváló termőföld és a mezőgazdaság számára rendelkezésre álló vízvagyon évszázadok óta biztosítja, hogy megfelelő technológiával és tudással ne csak a magyar lakosságot lássa el kiváló minőségű és biztonságos élelmiszerrel, hanem jelentős mennyiségű mezőgazdasági terméket, élelmiszert exportálhasson más országok fogyasztói számára is. Rámutatott, hogy a magyar élelmiszer-gazdaságban a mostaninál 60 százalékkal nagyobb termelési potenciál van, napjainkban a hatékonyság növelésének egyre fontosabb eszközei a digitális technológiák, ezen belül a precíziós gazdálkodás alkalmazása.

Feldman Zsolt szerint a precíziós gazdálkodás egyre inkább megkerülhetetlenné válik Magyarországon is, a takarékosabb inputanyag-felhasználás, a jobb minőségű információk vagy egyszerűen az ezek alapján hozott jobb döntések széles körű elterjedtsége pedig több tíz milliárd forinttal emelheti meg az ágazat kibocsátási értékét. Mint fogalmazott a magyar agrárium munkaerőhiánnyal küzd, és ebben  megoldás lehet a növekvő gépesítés és a digitális megoldások elterjedése. Szerinte ez nem jelenti azt, hogy csökkenne az ember szerepe a gazdálkodásban, sőt, a digitalizáció átalakítja a munkaerő-keresletet, elsősorban magasan képzett, a termelésben közvetlenül résztvevő munkaerő iránt növeli az igényt. Megjegyezte, hogy a kormány kiemelt célja a digitalizáció elősegítése, amelynek irányait és fontosabb eszközeit a Digitális Agrár Stratégia tartalmazza majd.

Éder Tamás a PREGA konferencia szervezésében részt vevő NAK képviseletében elmondta, a kamara nagyon fontos feladatnak tartja, hogy a legújabb technológiai megoldásokat minél szélesebb körben eljuttassák a tagságukhoz. Hatalmas lehetőséget lát a NAK a precíziós gazdálkodásban, és a köztestület bízik abban, hogy Magyarország azok közé az országok közé fog tartozni, amelyek élen járnak ebben. Ezáltal kiveszi a részét mindazon pozitívumokból, amelyeket a precíziós gazdálkodás adhat.

Ami a magyar élelmiszeripart illeti, a kutatási eredmények alkalmazásában lemaradásban van a fejlett világhoz képest. Ez abból is fakad, hogy az elmúlt 10-20 évben nem volt túl jó az ágazat jövedelmezősége, a keletkező erőforrások nem feltétlenül a high tech-re, hanem az elmaradt fejlesztések pótlására mentek.
– Bízom abban, hogy ez is változik a jövőben – tette hozzá.


(MTI/nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok