`

A precíziós gazdálkodás volt a fő téma a 36. AgromashEXPO január 24-i nyitónapján. Másodikként e témában tartottak fórumot „Adatalapú döntések a szántóföldön” címmel.


A precíziós gazdálkodásnak Európában, Magyarországon rövid múltja van, miközben az Amerikai Egyesült Államokban egyes eszközöket már csak múzeumban lehet látni. Ehhez képest, mint a fórumon elhangzott, Magyarország nincs komoly lemaradásban a világ elitjéhez képest.

Az első alkalmazók között volt Farkas László, a Farkas Kft. tulajdonosa, aki 2003-ban kezdte el átalakítani és adatalapúvá tenni a növénytermesztést. Ahogy fogalmazott, a legnagyobb különbség a hagyományos és a precíziós módszer között, hogy előbbiben táblaszinten kell az alkalmazandó technológiáról, inputanyagokról stb. dönteni, addig utóbbinál a táblán belüli kezelési egységekre lebontva. Hozzátette, bár 14 éves tapasztalata van, de még mindig nem tud kellő mélységben foglalkozni az adatokkal, ugyanakkor nem fél újdonságokat sem „bevetni”.

Kulcskérdésként merült fel, hogy aki szeretne precíziós gazdálkodással foglalkozni, az miként is vágjon bele. Sajnos sokan rossz irányból kezdik. Mint Maróti Miklós, az AgroVir Kft. ügyvezetője érzékeltette, nem egyszer előfordult, hogy először tőlük vásároltak precíziós gépeket, viszont a vevőknek nem volt megfelelő adatbázisuk, így nem tudták, hogy a gépet voltaképpen mire is akarják használni.

Fordítva mindenképpen érdemesebb, ezt bizonygatta saját példájával Kauser Jakab, a K-Prec Kft. ügyvezetője, aki fiatal gazdaként előbb két éven át csak a növénytermesztéshez szükséges megfelelő adatokat gyűjtötte, majd ezután feldolgozta és elemezte, és csak utána döntötte el, hogy mit, mivel akar megvalósítani. Mint mondta, mindezek alapján kezelési egységenként valósult meg a vetőmag- és a tápanyag-kijuttatás, sőt még a növényvédelem is.

Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a változás nem egyenes vonalú, olykor előfordul, hogy rossz döntéseket hoznak a gazdálkodók. Például olyan adatot gyűjtenek, amiről később kiderül, hogy felesleges. Megjegyezte, ez a fejlődés természetes velejárója, és egy-egy ilyen kellemetlen eset után sem szabad kétségbe esni, feladni a precíziós gazdálkodást. Kitért a kamara szerepére is, és egy érdekes párhuzamot vont múlt és jelen között. Mint Papp Gerely mondta, az 1920-as évek agrárkamarai évkönyvekben a műtrágya szerepelt „forradalmi újdonságként”, és ennek elterjesztése, népszerűsítése volt akkoriban a kamara fő feladata. Hozzátette, most a precíziós gazdálkodás ez az újdonság, és a kamara mostani egyik feladata az elterjesztésének elősegítése a szakmai ismeretek átadásával, az alkalmazáshoz szükséges szabályozási és támogatási környezet kialakításával.


(nak.hu)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám